Economie

Wel of geen donor? 51 procent inwoners Groningen heeft keuze al aangegeven

Van de volwassen Groningers heeft 51,5 procent al aangegeven of ze wel of niet orgaandonor willen worden na hun overlijden. Om de overige inwoners te vragen ook een keuze aan te geven krijgen 236.700 Groningers in maart een brief waarin ze wordt gevraagd om ook aan te geven of ze wel of geen donor willen worden.


Leestijd: 1 minuut

Wel of geen donor? 51 procent inwoners Groningen heeft keuze al aangegeven
Wel of geen donor? 51 procent inwoners Groningen heeft keuze al aangegeven

Op 1 januari 2021 had de helft (51,5%) van de volwassen Groningers zijn keuze over orgaan- en weefseldonatie ingevuld in het Donorregister. Van de ingevulde keuzes gaat het bij 53,7% om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 36,7% wil geen orgaandonor worden en 9,6% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Om de 236.700 mensen in Groningen die nog een keuze moeten invullen hieraan te herinneren, verstuurt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vanaf deze week brieven. Inwoners van Westerkwartier ontvangen als eerste de brief.

Als je in Groningen woont en nog geen keuze hebt ingevuld in het Donorregister ontvang je de eerste brief tussen 6 en 17 maart 2021. Bij de brief zit een formulier waarop je je keuze kan invullen. Als je zes weken na ontvangst van de brief geen keuze hebt ingevuld, krijg je een tweede brief. Onderneem je daarna nog steeds geen actie, dan kom je met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister.

Dat betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. Ook hierover ontvang je een bevestigingsbrief. Bekijk hier de Nederlandstalige brief en de brief in andere talen.

Je kunt je keuze op ieder moment invullen óf wijzigen op www.donorregister.nl.