Economie

‘’Ebook’’ voor Groninger Raadsleden scheelt berg papier van 24 meter


Leestijd: 3 minuten

Er wordt al tientallen jaren door raadsleden geklaagd over de gigantische hoeveelheid papier in de vorm van agenda’s, rapporten en raadstukken, die een raadslid per week/ maand op zijn bordje krijgt.

Laten we het in dit digitale tijdperk toch eens anders gaan doen en de raadstukken digitaliseren voor het Ebookformaat. Raadsleden krijgen tijdens hun raadsperiode al een computer met toebehoren in bruikleen en daar komt nu een Ebook bij van, pak hem beet, € 250,00.

Even wat cijfers uit de losse pols, die natuurlijk zullen moeten worden nagerekend, waarvoor ik een initiatiefvoorstel in zal dienen.
Stel dat alle raadsleden, het college en de griffie de stukken voor raad en commissie aangeleverd krijgen in Ebook formaat. Dan gaat het om ongeveer 60 personen die voor ca. 250 Euro een Ebook reader moeten krijgen. Dat vergt dus een investering van ca. 15.000 Euro voor een groot formaat reader.

Besparing per jaar:
Een politiek jaar bestaat uit ongeveer 40 weken en iedere week worden er gemiddeld twee setjes commissiestukken of één dikker raadsstuk aan de verschillende deelnemers verstrekt. Het gemiddelde commissiestuk heeft ongeveer 50 dubbelzijdig bedrukte pagina’s. Een raadsstuk het dubbele. Dat betekent dat er wekelijks 100 dubbelzijdig bedrukte A-viertjes zijn te besparen per deelnemer. Dat gaat om een jaartotaal van 60x100x40=240.000 dubbelzijdig bedrukte A- viertjes. Als je dit aantal op elkaar stapelt krijg je een berg van 24 meter hoog! Bedenk daarbij dat niet alles dubbelzijdig bedrukt wordt, wellicht ongeveer de helft en dan weet je dat de echte berg zo rond de 36 meter hoog is. De besparing voor het milieu is dus enorm.

De kosten

De kosten per enkelzijdige bedrukking schat ik ongeveer op 5 cent. Het bedrukken kost zelf 2 á 3 cent, dan heb je papierkosten en arbeidskosten. 5 cent is waarschijnlijk een conservatieve schatting. Op jaarbasis gaat het om 480.000 bedrukte zijden maal 5 cent, dat is 24.000 Euro. Dat betekent dat de ebook readers zich na iets minder dan een half jaar al hebben terugverdiend en dat er daarna niet alleen sprake is van grote milieuwinst , maar ook van financieel gewin! De software om Ebook’s te fabriceren is namelijk gratis voorhanden en erg simpel. Indien er mensen zijn die toch een gedrukte versie van iets willen kunnen zij dat op eigen kosten selectief fabriceren.

Laten we in Groningen zo snel mogelijk beginnen met de invoer van de Ebook. Het past in ieder geval prachtig in het concept om duurzaamste stad te worden.

Een enorme hoeveelheid papier zal worden bespaard, zeker als we het beschouwen op niet alleen lokaal niveau, maar ook als het landelijk zal worden toegepast.

Er zitten natuurlijk nog veel meer voordelen aan vast. Het minder gebruik maken van de kopieermachine, de kilo’s stukken, die nu via de post of koerier worden verzonden en zo zijn er vast nog veel meer voordelen te noemen. Ik wil het graag laten onderzoeken.
Nog een belangrijk bijkomend voordeel is “een ebook kun je ook in het donker lezen”. Dus klachten van eega’s “Schat, doe het leeslampje nu eens uit, ik heb zo’n last van het licht” behoren ook tot de verleden tijd.

Jacob Bolhuis

Gemeenteraadslid Stadspartij