Economie

Partnerbijdrage

Een beamer voor het ultieme bioscoopgevoel

Nu we met z'n allen, weliswaar omwille van niet zelfgekozen omstandigheden, hebben moeten ervaren hoe het is om weken- soms zelfs maanden thuis te zitten, zijn velen op zoek gegaan naar leuke en gezellige alternatieven. Zo kun je bijvoorbeeld een uniek en eigenwijs bioscoopgevoel creëren gewoon in de woonkamer bij je thuis dankzij het gebruik van een gesofisticeerde beamer apparaat. Uiteraard zal niet elk type beamer daartoe in staat zijn en dien je daarnaast ook rekening te houden met de aanwezige lichtinval en kracht.


Leestijd: 3 minuten

Een beamer voor het ultieme bioscoopgevoel
Een beamer voor het ultieme bioscoopgevoel

Nu we aan den lijve ondervonden hebben hoe het is om heel wat zaken te moeten missen, zijn velen op zoek gegaan naar evenwaardige alternatieven. Was het bijvoorbeeld niet mogelijk om op restaurant te gaan, dan werd vanaf nu het eten besteld en aan huis geleverd of eventueel zelf opgehaald. Wilde je graag een avondje naar de bioscoop, dan werd dit nu omgeruild voor een, overigens minstens zo gezellig, avondje met zijn allen in de woonkamer genietend van een film naar keuze.

Bovendien zijn velen erin geslaagd om het ultieme bioscoopgevoel naar de woonkamer te transporteren, eenvoudigweg door het gebruik van een beamer. Uiteraard dienen we wel even een kanttekening te plaatsen door te vermelden dat niet elk type beamer even geschikt zal zijn al cinema-beamer. Bedenk dat de resolutie en de lichtopbrengst een vrij grote zoniet bepalende factor zullen spelen in de kwaliteit van het beeld én geluid. In dit artikel geven we jou graag enkele handige tips zodat de zoektocht iets gerichter kan worden.

Je wilt het ultieme bioscoopgevoel naar je woonkamer brengen, en dat kan effectief! Het enige dat je hiervoor nodig hebt, naast een glaasje fris; een goede film en een lekkere snack, is uiteraard de geschikte beamer. Algemeen kunnen we maar liefst 3 beamer apparaten onderscheiden, elk met bijbehorende voor- én nadelen en het ene uiteraard al meer geschikt als het andere om de meest gezellige thuisbioscoop te creëren.

Zo kun je tegenwoordig opteren voor een LCD, DLP of led beamer waarbij de DLP beamer niet alleen de beste maar jammer genoeg ook duurste oplossing van de drie blijkt. Een DLP, Digital Light Processing, beamer telt maar liefst 1,3 miljoen pixels die bijzonder dicht op elkaar staan wat resulteert in extreem hoge contrastwaarden. Op die manier ben je verzekerd van een bijzonder beeldkwaliteit waarbij zelfs de allerkleinste details feilloos aan bod komen.

Bij de led beamer wordt, hoe kan het ook anders, gebruik gemaakt van een ultieme én bovenal duurzame ledverlichting in combinatie met een laser die instaat voor de projectie van de beelden. Dergelijke beamers genieten vrijwel over een geringe lichtopbrengst van maximaal 4000 ANSI lumen maar garanderen daarentegen wel een vrij hoge contrastratio waardoor ze evenwel geschikt zijn als bioscoop beamer.

Niet alleen het type is echter van doorslaggevend belang maar ook de resolutie en de uiteindelijke lichtopbrengst. Sommige basis beamers zijn bijvoorbeeld voorzien van een bijzonder lage lichtopbrengst waardoor je de kamer echt aanzienlijk dient te verduisteren wil je iets van het beeld kunnen zien. Kortom, indien je op zoek gaat naar een geschikte beamer om een thuisbioscoop te creëren, dien je eveneens op de hoogte te zijn van zijn lichtopbrengst en resolutie.

Zo zal de resolutie de scherpte van het beeld en bijgevolg de beeldkwaliteit gaan bepalen, overigens steevast uitgedrukt in pixels. Daarbij geldt dat een hogere resolutie, en dus meer pixels, een betere beeldkwaliteit oplevert doordat de pixels dichter op elkaar staan wat resulteert in een hogere contrastwaarde. Denk maar aan de bovengenoemde DLP beamer die maar liefst 1,3 miljoen pixels telt en op die manier een uitzonderlijke beeldkwaliteit weet te leveren.

Indien je de beamer voornamelijk wilt gebruiken voor het bekijken van films dan wordt minstens een HD kwaliteit aangeraden met een aanvullende aspect ratio van 16:9. Alles wat hoger is dan HD, zoals 4K Ultra HD,  is uiteraard nog beter hoewel je dan rekening dient te houden met het prijskaartje.

Tenslotte blijkt ook de helderheid bepalend te zijn voor de uiteindelijke beeldkwaliteit en deze wordt weergegeven onder de vorm van ANSI lumen. Indien je van plan bent om de beamer enkel en alleen in donkere ruimtes te gebruiken, dan lijkt een minimale lichtopbrengst van 2000 ANSI lumen ruim voldoende. Wil je de beamer eveneens in minder goed verlichte ruimtes kunnen gebruiken, dan dien je de lichtopbrengst maar beter te verdubbelen.