Economie

Partnerbijdrage

“Elvis has left the building”

Met deze woorden werd na veel concerten van Elvis Presley aangegeven dat de King of Rock & Roll echt niet meer het podium op kwam voor een toegift en het voor de bezoekers hoog tijd werd om huiswaarts te keren. Nu, zo’n 50 jaar later, lijkt het er op dat deze uitdrukking binnenkort wel eens, voor een korte tijd, terug zou kunnen komen.


Leestijd: 2 minuten

“Elvis has left the building”
“Elvis has left the building”

Voor velen is Elvis Presley nog steeds onlosmakelijk verbonden met Las Vegas. Hoewel zijn eerste optredens rond 1956 geen succes waren, keerde hij ruim tien jaar later terug met, destijds, een van de grootste contracten in de muziekindustrie.

Met het Las Vegas International Hotel had hij namelijk een deal gesloten voor 10 series optredens voor een half miljoen per serie. Het totaal bedrag van 5 miljoen zou vandaag omgerekend bijna 40 miljoen waard zijn.

Nu al die jaren later is Elvis nog steeds miljoenen business in Las Vegas. Niet alleen kun je op bijna iedere straathoek tegen een kleine vergoeding met een look-alike op de foto, ook bieden alle 55 officiële trouwkapelletjes de mogelijkheid om een Elvis in te huren voor de typische Las Vegas huwelijken. Volgens het Las Vegas review-journal gaat het om vele tienduizenden ceremonies per jaar, in een branche waar jaarlijks zo’n 2 miljard dollar omgezet wordt.

Deze kapelletjes zijn de ‘buildings’ waar we het over hebben die Elvis moet verlaten. Recentelijk is een groot aantal aanbieders van dergelijke Elvis huwelijken namelijk aangeschreven om hiermee ongeveer per direct (begin juni) te stoppen. De brieven zijn afkomstig van de Authentic Brands Group die alle rechten merk- en portretrechten in handen heeft. Hoewel niet bevestigd, bestaat het vermoeden dat de timing te maken zou hebben met de nieuwe film “Elvis” van Baz Luhrman die eind juni in premiere ging.

Hoewel inmiddels een maand later er nog geen berichten over rechtzaken zijn en er op internet nog volop Elvis arrangementen te vinden èn te boeken zijn, staan dergelijke licentie bedrijven er niet om bekend om makkelijk van hun rechten af te zien. De verwachting is dan ook dat rechtzaken slechts een kwestie van tijd zijn en dat er hard gewerkt wordt aan een manier waarom de trouwkapellen, voor veel geld, een licentie voor het gebruik van Elvis af kunnen sluiten.

Al gaat het om slechts een deel van de huwelijksbranche, toch is het nog weer een extra probleem op het lijstje van Las Vegas. Niet alleen heeft de stad al te kampen met grote problemen door de record droogte en leidt de hitte tot problemen met de elektriciteitsvoorziening vanwege de miljoenen airco’s, ook wordt in Amerika net zoals in Nederland steeds meer bij online casino’s gegokt.

Ondanks alle problemen zal Sin City niet snel verdwijnen, want met of zonder Elvis, de stad blijft een magische aantrekkingskracht op vele mensen hebben.

https://cdn.pixabay.com/photo/2016/08/10/12/44/elvis-1583128_1280.jpg