Economie

Partnerbijdrage

Energiespecialist Normakk is op zoek naar verstandige vastgoedeigenaren

In 2023 moet elk zakelijk pand in Nederland verplicht beschikken over Energielabel C of hoger. Het Groningse bedrijf Normakk helpt verstandige pandeigenaren met het opstellen van een waterdicht en tochtvrij verbeterplan om aan deze eis te kunnen voldoen. “De verstandige vastgoedeigenaar is de ondernemer die zijn of haar klanten op een slimme manier tegemoet komt. De verstandige vastgoedeigenaar durft te investeren in de kwaliteit en duurzaamheid van haar vastgoed-portefeuille”, zo zegt Edwin de Weerd, CEO van Normakk.


Leestijd: 2 minuten

Energiespecialist Normakk is op zoek naar verstandige vastgoedeigenaren
Energiespecialist Normakk is op zoek naar verstandige vastgoedeigenaren

Normakk is sinds 2017 actief als energie-keuringsbedrijf en is gespecialiseerd in de keuring van bedrijfspanden en het afgeven van energielabels. Deze labels zijn verplicht bij de verkoop of verhuur van bedrijfspanden en woningen. Ondanks een groeiend besef bij de consument over de eigen bijdrage aan de CO2-uitstoot is er nog niet altijd sprake van bewust gedrag: de energielabels worden vaak pas op het laatste moment, bij de transactie, afgegeven.

Volgens De Weerd komt dat omdat de markt momenteel nog voornamelijk door de overheid wordt aangestuurd: “De meeste vastgoedeigenaren zijn zich gewoonweg niet bewust van de voordelen die een hoger energielabel op de langere termijn kan hebben.”

Als het aan Normakk ligt gaat hier vanaf nu verandering in komen. Het bedrijf mikt dan ook op bewustwording bij de vastgoedeigenaar. “Wij zien het als onze taak om de huis- en vastgoedeigenaren bewust te maken van ons eigen aandeel in de terugdringing van de CO2-uitstoot. En daarnaast constateren wij dat huurders en ondernemers steeds vaker kiezen voor een bedrijfs- of winkelpand met een hoger energielabel.”

Zij realiseren zich volgens De Weerd meer en meer dat de verbruikskosten voor energie bij panden met een hoger energielabel fors lager kunnen zijn: “Je kunt als vastgoedeigenaar dan wel een mooie locatie hebben in een bekende winkelstraat, maar als er hard gestookt moet worden om de boel warm te houden, kiest een ondernemer liever voor een duurzamer pand iets verderop.”

Normakk adviseert dan ook alle vastgoedeigenaren goed te kijken naar hun eigen portefeuille: “Vraag jezelf af: zijn mijn panden voldoende geïsoleerd? Voldoen ze aan de kwaliteitseisen die leiden tot een hoger energielabel?”

Normakk kan hierbij helpen door panden te controleren. Vervolgens kan er advies op maat worden gegeven over mogelijke energiebesparende maatregelen die voor een hoger energielabel kunnen zorgen.

De Weerd: “Op die manier ben je als vastgoedeigenaar de steeds slimmer wordende huurder voor en zullen zij eerder kiezen voor jouw pand. Een beter milieu begint dus bij de verstandige vastgoedeigenaar!”