Economie

Energize your future: nationale campagne om energietalenten naar Groningen te halen

In Groningen is onlangs de nationale campagne ‘Energize your future’ gestart om (aankomende) studenten en professionals te laten zien dat je hier aan het juiste adres bent voor opleidingen en banen op het gebied van energie en energietransitie. “Noord-Nederland is dé regio als het gaat om de energietransitie en biedt enorm veel kansen en mogelijkheden voor de nieuwe generatie.”


Leestijd: 2 minuten

Energize your future: nationale campagne om energietalenten naar Groningen te halen
Energize your future: nationale campagne om energietalenten naar Groningen te halen

Dat meldt de Groninger Ondernemers Courant.

Groningen is landelijk gezien koploper op het gebied van energietransitie, en dat betekent ook dat de behoefte aan talent hier groot is en nog groter wordt: de verwachting is dat er in 2030 tienduizenden nieuwe banen in de duurzame energietransitie zijn, met aan aanzienlijk deel daarvan in Groningen.

“De energietransitie is niet alleen een technische transitie, maar een transitie waarin we echt iedereen nodig hebben”, zo zegt Hielke Hekman van New Energy Coalition, een van de initiatiefnemers van de campagne. Niet alleen technici dus, maar ook om energiespecialisten op maatschappelijk, juridisch of commercieel vlak: van windturbinemonteurs tot juristen en van waterstoftruckchauffeurs tot adviseurs zonnepanelen, psychologen en online marketeers.

Talenten interesseren voor carrière in energie  

Anticiperend op die toenemende vraag naar uiteenlopende energietalenten, is de campagne ‘Energize your future’ gestart. De online campagne laat zien dat er in Groningen volop kansen en mogelijkheden zijn om je hier te ontwikkelen tot energie-expert, op welk vlak en op welk niveau dan ook. Van mbo tot wo, en voor studenten maar ook voor professionals.  Ook wordt in de campagne ingezoomd op interessante banen en organisaties die nu al plek hebben voor energietalenten.

Een van die partijen is Royal HaskoningDHV. “Bij Royal HaskoningDHV werken we dagelijks aan de energietransitie”, zegt Micheal Freerks, Director Advisory Group Regional Development & Infrastructure in Groningen. “We willen in Noord-Nederland vooroplopen in de transitie van aardgaswinning naar de opwek van duurzame energie. En we dragen zo actief bij aan het behouden van banen die verloren gaan met het stopzetten van deze gaswinning. Daarom zoeken wij steeds naar nieuw talent.”

De campagne ‘Energize your future’ is een opdracht van het Akkoord van Groningen (Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Universitair Medisch Centrum Groningen, Martini ziekenhuis, provincie Groningen, Noorderpoort, Alfa-college en gemeente Groningen). Samen met de New Energy Coalition heeft Marketing Groningen deze campagne vormgegeven.