Economie

Partnerbijdrage

Forse verschillen in begrafeniskosten Groningen

Een begrafenis in Groningen kan tot duizenden euro’s in kosten verschillen, afhankelijk van de gekozen begraafplaats. Het verschil tussen het duurste graf en het goedkoopste graf in de gemeente is bijna 6.700 euro. Dat blijkt uit een rondgang van vergelijkingssite Uitvaartverzekering.nl. Het kenniscentrum beroept zich op cijfers uit de grafkostenmeter van een grote uitvaartverzekeraar.


Leestijd: 1 minuut

Forse verschillen in begrafeniskosten Groningen
Forse verschillen in begrafeniskosten Groningen

De grafkosten bestaan uit allerlei kosten die de nabestaanden betalen tijdens en na de begrafenis, zoals de begraafkosten, de huur van het graf (grafrecht) en het onderhoud aan het graf. Gemiddeld kost een laatste rustplaats in Groningen 3.785 euro. Cremeren is veel goedkoper: zo’n 1.400 euro.

De duurste begraafplaats in de gemeente Groningen is de begraafplaats Esserveld aan de Esserweg. Hier kost een eigen graf voor één persoon maar liefst 7.308 euro. Een graf voor twee personen kost 9.227 euro. Beide graven kennen een looptijd van 30 jaar.

Voor precies hetzelfde soort graf kan het aan de Gemeentelijke begraafplaats Hoogkerk aanzienlijk goedkoper. Hier kost een particulier graf voor één persoon ‘slechts’ 1.376 euro. Een verschil van bijna 6.000 euro!

Ook voordelig is de gemeentelijke begraafplaats Selwerderhof aan de lepenlaan in Groningen. Hier kost een particulier graf 2.889 euro voor 30 jaar, ofwel ruim 4.400 euro goedkoper dan de begraafplaats aan de Esserweg.

Het goedkoopste graf in de gemeente Groningen ligt in Ten Boer. Hier kost een laatste rustplaats 619 euro. Het gaat hier wel om een algemeen graf, waarbij de overledene samen met maximaal twee of drie anderen wordt begraven. De looptijd van dit graf is ook slechts 10 jaar.

Grafkosten worden gedekt door de meeste uitvaartverzekeringen. Bij een kapitaalverzekering kan men in ieder geval zelf kiezen waar men het geldbedrag van de uitvaartverzekeraar voor gebruikt.

Wie zich wil laten begraven, doet er slim aan om bij het kiezen van een toekomstige uitvaartverzekering rekening te houden met de grafkosten die spelen in de regio. Wie al een dergelijke verzekering heeft kan desgewenst zijn/haar dekking laten aanpassen.