Economie

Glasatelier Gekleurd Glas zoekt crowdfunding om te overleven

Het Groningse Glasatelier Gekleurd Glas in de Nieuwe Ebbingestraat – een van de laatste bedrijven waar op ambachtelijke wijze glas in loodramen worden gemaakt – is een crowdfundingsactie gestart om te overleven. Het bedrijf is door de pandemie in de problemen gekomen, maar hoopt op een andere locatie, en met hulp uit de crowdfundig, een doorstart te kunnen maken.


Leestijd: 1 minuut

Al bijna 30 jaar is Gekleurd Glas, het glasatelier van Eelco Stoffers in de stad Groningen, een begrip voor glas-in-lood hobbyisten in het noorden en de rest van Nederland. Zonder steun zal dit ambachtelijke bedrijf binnen twee maanden verdwijnen, een crowdfundingactie moet geld opleveren voor een doorstart elders.

In zijn glasatelier aan de Nieuwe Ebbingestraat geeft Eelco cursussen glas-in-lood en tiffany en voorheen ook glasfusion en brandschilderen. Daarnaast werkt hij in opdracht en restaureert hij oude glas-in-lood panelen.

Tijdens de coronacrisis moest ook Gekleurd Glas gedwongen dicht en daarmee droogden de inkomsten uit cursussen op, verkoop via de webshop was de enige bron van inkomsten. Hoewel Eelco door hard werken het omzetverlies wist te beperken tot 28 procent pakte dat verkeerd uit toen de overheid later besloot om alleen bedrijven met een omzetverlies van 30 procent of hoger te compenseren voor TVL (tegemoetkoming vaste lasten), ook wel bekend als coronasteun.

Een tijdelijke huurverlaging zat er tijdens corona niet in.

Gekleurd Glas moet nu noodgedwongen per 1 augustus het pand leeg opleveren en een afkoopsom van € 10.000,- betalen aan de verhuurder. Zonder werkplaats om cursussen te geven en opdrachten te doen is Eelco afhankelijk van zijn webshop, die maar 25 procent van het totale bedrijfsresultaat oplevert.

Met een crowdfundingactie, opgezet door één van de cursisten, hoopt Eelco € 30.000,- op te halen voor Gekleurd Glas om openstaande schulden te betalen en te kunnen doorstarten op een nieuwe plek.

Doneren kan via: https://whydonate.com/nl/fundraising/help-gekleurd-glas-overeind-blijven