Economie

UWV: volgend jaar einde groei werkgelegenheid Groningen

De groei van de werkgelegenheid in Groningen lijkt ten einde te komen. Dit jaar groeit het aantal banen nog, maar de verwachting is dat in 2024 in een aantal sectoren de werkgelegenheid afneemt. Dat geldt onder andere voor de horeca, de uitzendbranche en de bouw, zo meldt het UWV.


Leestijd: 1 minuut

Dit jaar zal de werkgelegenheid in ieder geval nog wel verder groeien, zo stelt het UWV. Vooral in sectoren als horeca, (specialistische) zakelijke diensten en onderwijs. Volgend jaar komt de groei mogelijk ten einde, onder andere door lagere economische groei en personeelstekorten.

Bepalend voor de banengroei in 2024 is de beschikbaarheid van gas: is er voldoende gas als er een strenge winter komt? Het CPB heeft hiervoor op hoofdlijnen een alternatief groeiscenario berekend. “Mochten we een strenge winter krijgen met onvoldoende aanbod van gas, dan valt de banengroei in 2024 bijna stil. Het CPB verwacht dat de economische groei in dat geval terugvalt naar 0,4 procent. Hogere energieprijzen leiden dan tot minder koopkracht, waardoor de consumptiegroei helemaal stilvalt”, zo stelt arbeidsmarktadviseur Erik Oosterveld.