,,Het veld is groot en de manier van ontwikkeling was ook succesvol, aldus Van der Veer. ,,Het is een perfecte samenwerking tussen de overheid en bedrijven”. De exploitatie van het gasveld is sinds de vondst van het gas in handen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), een samenwerkingsverband tussen Shell en ExxonMobile, en het bedrijf GasTerra dat deels eigendom is van de overheid, het zogenoemde gasgebouw.
Ruim de helft van het gas bij het Groningse Slochteren is nu naar alle waarschijnlijk naar boven gepompt. ,,Wij hebben nu nog 40 procent te gaan. En die 40 procent is moeilijker naar boven te halen. Maar dat biedt weer veel kansen voor innovatie en nieuwe technologie”, aldus Van der Veer, die per 1 juli met pensioen gaat en zijn post als bestuursvoorzitter van Shell verlaat.
Van der Veer wil niet uitgebreid vooruitblikken op zijn leven ‘na Shell’. ,,Er komt een andere samenstelling van de activiteiten”. De vertrekkende topman gaat zich in niet-bestuurlijke functies nuttig maken bij onder meer Philips, ING, Unilever en het Concertgebouw.
Economie
Groningen is succesverhaal in geschiedenis Shell
De exploitatie van het gasveld in Groningen is ,,het succesverhaal in de geschiedenis van Shell”. Dat zei Shell-topman Jeroen van der Veer dinsdag in Groningen, waar een symposium wordt gehouden naar aanleiding van de vondst van het Groninger gasveld, deze zomer vijftig jaar geleden.
Leestijd: 1 minuut