Dinsdagmiddag 13 april 2021 kregen landbouwers in Oudeschip de mededeling van de provincie/gemeente: ‘Ontwikkeling bedrijventerrein in de Oostpolder’ voor het creëren van werkgelegenheid en voor het stimuleren van de economie. Daarnaast werd middels de ingetreden “Wet voorkeursrecht gemeenten” beslag gelegd op de landbouwgrond. Hiermee verwierf de provincie voor zichzelf de positie om via eerste recht van koop gebiedsontwikkeling te kunnen sturen.
“Bijna 600 hectare eersteklas poldergrond zal in een nog nader te besluiten bestemmingsplan ingeruild worden voor industrie en daar bijbehorende blauwgroene diensten. Deze aankondiging van verlies van zo’n grote oppervlakte eersteklas poldergrond is een verlies voor de provincie. En is daarom ook een direct verlies voor de jonge agrariër en de toekomst van de landbouw in Groningen”, aldus de organisatie van de jonge boeren.
Het vervreemden van 600 hectare schaarse grond ten behoeve van industrie zorgt volgens hen voor extra druk op de grondmarkt. “Waar een jonge boer het lastig heeft om het bedrijf over te nemen, wordt het daardoor nog lastiger om in de toekomst uit te breiden. Juist in tijden waarin het woord extensivering en verruiming van het bouwplan in de mode zijn, gebeurt dit.
“Naast de plannen om landbouwgrond in te ruilen voor meer industrie zijn er nog geen concrete oplossingen voor de knelgevallen in het stikstofdossier. Moet het ene probleem niet eerst worden opgelost voordat het volgende probleem gecreëerd wordt?
Of komt de provincie toch met landaanwinning als oplossing voor het (stikstof)ruimtegebrek. Het GrAJK pleit om de discussie ruimte voor ruimte voort te zetten. Maar of ze überhaupt wel luisteren?”, zo vragen de jonge boeren zich af in een persverklaring.