Economie

Partnerbijdrage

Groningers opgelet! 5 handige tips bij lekkages!

Schimmel op je muren en vloeren en zelfs op meubilair. Doornatte vloeren waarop je bijna kunt pootjebaden. Allergieën of longontstekingen door al het vocht. Hoeven wij nog uit te leggen hoe slecht een lekkage voor je hele huishouden is? Zeker niet! Maar je bent wél op zoek naar nuttige tips om die lekkage zo snel mogelijk te verhelpen. Dat komt mooi uit, want we hebben de vijf beste tips voor je op een rij gezet!


Leestijd: 2 minuten

Groningers opgelet! 5 handige tips bij lekkages!
Groningers opgelet! 5 handige tips bij lekkages!

Dit is wel de ultieme tip bij een gesprongen waterleiding, waar het vocht overduidelijk uit de leiding stroomt of spuit. Sluit je hoofdkraan af, dan stopt de ‘zondvloed’ ook meteen. Is een lek niet meteen zichtbaar? Dan heb je vast baat bij de volgende tips!

1. Check eerst alle leidingen die niet zijn weggewerkt.

2. Komt er vocht uit een leiding? Veeg er met een doekje over en je weet het!

3. Zie je inderdaad een flinke plas onder een leiding liggen. Dan weet je genoeg!

Dan zit het lek hoogstwaarschijnlijk in een leiding die in een muur of vloer is verwerkt. Een dergelijk opsporen is lastig, tenzij er een zichtbare natte plek op de desbetreffende muur of vloer is. Kom je echt niet achter de oorsprong van het lek? Dan is het inschakelen van een loodgieter al een goede optie!

Zoals gezegd: let goed op vochtplekken op muren of vloeren in de keuken, badkamer of toiletruimte. Zie je ergens ook schimmel of zelfs houtrot? Dit hoeft niet te betekenen dat het lek precies op dit plek zit. Het lek kan ook ergens anders zijn ontstaan en is het vocht gewoon doorgelekt naar andere plekken.

Wie een beetje handig is, kan een lek zelf herstellen. Mits het lek in een zichtbare leiding is ontstaan. Bij een onzichtbare leiding moet je eerst nog een muur of vloer openbreken en de kans dat je op deze manier nog andere zaken beschadigt is groot! Los van het feit dat de meeste ongelukken in huis door doe-het-zelvers worden veroorzaakt die eigenlijk niet precies weten waar ze mee bezig zijn…

Onze stiekeme tip 6! Want een loodgieter beschikt over lekdetectie-apparatuur. Anders gezegd: hij heeft apparatuur waarmee hij lekken in weggewerkte leidingen in een oogwenk kan opsporen. Is het lek gevonden? Dan kan de loodgieter al snel een oplossing voorstellen. Hij legt dan uit hoe hij het lek kan repareren en je hoort meteen over de kosten. In de verreweg de meeste gevallen kan hij het lekkageprobleem dezelfde dag nog oplossen!

Misschien kunnen we dit wel met recht tip 7 noemen. Want sinds kort is er een nieuwe organisatie actief die zich Lekkageprobleem Kwijt noemt. Het gaat hier om een landelijk netwerk van professionele loodgieters. Hoe het werkt? Je gaat naar de website, je vult je woonplaats (Groningen of omliggende gemeente) in en de contactgegevens van de Groningse specialist verschijnen direct in beeld. Je hoeft alleen nog maar te bellen of te mailen voor een afspraak. Kop d’r veur!