Economie

Groningse Chordify gaat (mede) door corona als een speer: “Mensen halen voldoening uit muziek”

De Groningse online muziekservice Chordify gaat als een speer. Met de innovatieve dienst kunnen gebruikers digitale muziek omzetten in akkoorden zodat ze het zelf kunnen naspelen.  In 2020 werden maar liefst 9,5 miljoen nieuwe nummers ‘gechordifyd’ en werd er 120 miljoen keer iets meegespeeld op Chordify. Het succes is mede het gevolg van de coronacrisis, want: “Muziek wordt vaak gezien als de hoop in bange dagen. Mensen halen er veel voldoening uit.”


Leestijd: 3 minuten

Groningse Chordify gaat (mede) door corona als een speer: “Mensen halen voldoening uit muziek”
Groningse Chordify gaat (mede) door corona als een speer: “Mensen halen voldoening uit muziek”

Een verband tussen het succes en de coronapandemie? “Zeker”, zegt medeoprichter en CBDO Dion ten Heggeler. “We groeien nog harder dan we al deden. Bij de eerste lockdown zagen we pieken in het gebruik. Waarschijnlijk omdat mensen thuiszitten en graag zichzelf en anderen vermaken. Muziek is dan misschien wel een toevlucht.”

Zelf instrument leren bespelen

Met Chordify kun je op een laagdrempelige manier meters maken als het gaat om het leren bespelen van een instrument, vertelt Ten Heggeler. “Enerzijds gebruiken mensen Chordify om te leren en zichzelf te verbeteren en anderzijds zijn er ook heel veel mensen die muziek maken puur voor de ontspanning. Gewoon om dat ze dat het leuk vinden.” Daar is blijkbaar volop behoefte aan in coronatijd. “Muziek wordt vaak gezien als de hoop in bange dagen. Mensen halen er veel voldoening uit.”

Eurosonic/Noorderslag

Chordify werd in januari 2013 gelanceerd tijdens Eurosonic/Noorderslag. “Chordify is ontstaan uit een hele intrinsieke behoefte van medeoprichter Bas de Haas”, legt Ten Heggeler uit. “Hij heeft aan het conservatorium gestudeerd en deed een studie computer sciences. Daarnaast gaf hij ook muziekles waarvoor hij telkens liedjes moest uitpluizen voor zijn studenten. Hij dacht, dit moet makkelijker kunnen. Daar zit een product in. Hij heeft er met zijn studie op doorgeborduurd. En toen is Chordify ontstaan.” Sindsdien heeft het bedrijf meer dan 200 miljoen unieke bezoekers mogen verwelkomen. “Ze komen uit alle uithoeken van de wereld.”

Het bedrijf viert dus normaliter de verjaardag tijdens het grootste muziekevenement in Groningen. Toepasselijk, vindt Ten Heggeler. “En elk jaar wel reden voor een feestje. We organiseren altijd toffe dingen tijdens Eurosonic. Zo hebben we jarenlang in de Oosterstraat een tijdelijke venue gehad waar we ook bands uitnodigden en livesessies opnamen. Dat was een goede plek om gewoon in het centrum van Groningen mensen uit de muziekindustrie te ontmoeten.”

Relatie met muziekindustrie

Tijdens de editie van 2020 had Chordify een studio op de Vismarkt waar ze opnames van optredens maakten tussen het publiek. “Dat is vooral heel tof om te doen. En het support die bands, want die gaan dan weer naar huis met een mooie opname. Dus het is voor hun promotioneel aantrekkelijk. En voor onszelf is het tof. We koesteren die relatie met de muziekindustrie.”

Want niet alleen hobbymuzikanten moeten terechtkunnen bij Chordify. “Ooit was ons motto: voor en door muzikanten. Dat klink misschien een beetje truttig, maar dat is natuurlijk wel wat het is. We proberen mensen enthousiast te maken voor het spelen van muziek. Dan maakt het eigenlijk niet uit of je nou jezelf uitdaagt om beter te worden in het bespelen van een instrument of dat je echt de ambitie hebt om muzikant te worden. Ergens moet je beginnen met oefenen en dat is waar wij kunnen helpen.”

Met een goed jaar achter de rug zijn er nog genoeg ambities over voor Chordify. “We hebben onszelf grote doelen gesteld. We werken er heel hard aan om een autoriteit te worden op het gebied van muziekeducatie.” Zo wil Ten Heggeler in de toekomst meer producten aanbieden waarin muzikanten in alle fases van hun muzikale reis nog beter worden bediend.”

Educatie

“We worden veel gebruikt door beginnende muzikanten, maar daar zit nog een stukje voor: er zijn ook mensen die nog nooit een instrument in handen hebben gehad. We proberen die mensen nu al wel een beetje bij de hand te nemen met educatieve blogpostst op Chordify, maar daar liggen nog meer mogelijkheden. Aan de andere kant zijn er ook mensen die al verder gevorderd zijn en misschien nog wel een stapje verder willen gaan.” Zo bouwt Chordify aan een compleet pakket waar alle muzikanten iets aan zouden kunnen hebben.