Dat betoogden Groningse ondernemers die actief zijn op- of nabij de Groningse havens en kanalen. Zij lieten dit afgelopen week weten aan Groningse gemeenteraadsleden, die zich wilden laten informeren door deze ondernemers, die een hartenkreet hadden geslaakt, waarin zij lieten weten dat de Groningse politiek te weinig oog heeft voor de waarde van hun bedrijven.
Daarom stapte de gemeenteraad afgelopen woensdag aan boord om kennis te maken met de Groninger wereld van scheepswerven, jachtbouwers, scheepstimmerlieden, scheepslassers, sleepboten en waterbouwkundige aannemerij.
In verschillende groepjes op verschillende soorten boten bezocht de gemeenteraad een aantal bedrijven in de Scandinavische havens, de Oostersluis – de grote schutsluis tussen het Van Starkenborghkanaal en het Eemskanaal – en de containerterminal in Westerbroek.
Decor
Achtergrond van dit werkbezoek van de raad op het water zijn zorgen die leven bij de ondernemers die op en rond de Groninger waterwegen werken. “Water staat centraal in de vele stadsprojecten en ontwikkelingen in de gemeente”, vertelt Willemien Onrust van Hunzetrans en initiatiefnemer van het werkbezoek van de raad. “Projecten als Stadshavens, Suikerzijde, Meerstad en Scandinavische Havens gebruiken water als aansprekend decor.”
Onrust
Maar, zegt Willemien Onrust, de watergebonden bedrijvigheid die voor dit decor nodig is, is nogal onbekend. “Toch zijn al deze bedrijven samen het smeermiddel van de stad.” De vele plannen voor wonen aan het water hebben voor onrust gezorgd bij de ondernemers, vertelt zij. “Hoe vinden wij als watergebonden ondernemers een plek?” Daarover worden gesprekken gevoerd met de gemeente.
Potentieel
Tijdens het werkbezoek deelden de ondernemers deze zorgen over de plannen voor woningbouw aan het water en gingen ze in op wat zij het “verborgen potentieel van de watergebonden bedrijvigheid” noemen.
Voorzitter Harry Bouma van Bedrijvenvereniging-Zuidoost: “Wij denken dat er veel meer mogelijkheden zijn om op een goede manier gebruik te maken van wat het water ons biedt: vervoer over water ter bevoorrading van bedrijven in de binnenstad, bouwmaterialen voor de bouw van de Stadshavens om maar een paar voorbeelden te noemen.”
De initiatiefnemers maakten speciaal voor de raadsleden een magazine over het werk op en rond het water in Groningen:
Het Groninger Water Bulletin. De verborgen potentie van watergebonden bedrijven
Kijk voor informatie over de verschillende plannen voor wonen aan het water bij:
(Bron: Nieuwsbrief gemeente Groningen).