Economie

Hackathons leveren de slimste ideeën op; studenten GDBC Groningen grijpen nét naast Odyssey-hoofdprijs

Een nieuwe manier om door in enkele dagen tijd onafgebroken te werken een creatieve oplossing te bedenken voor een probleem, levert vaak fantastische ideeën op. Deze “hackathon”, zoals dit dagenlang in groepsverband onafgebroken doorwerken wel wordt genoemd, leverde onlangs een idee op voor de zorgsector: een systeem om de gezondheid van patiënten met chronische aandoeningen te voorspellen. Het betrof een idee van een team studenten van het Groningen Digital Business Centre (GDBC), dat daarmee nét niet de Odyssey-hoofdprijs won. Maar de zorgsector is een veelbelovend idee rijker.


Leestijd: 2 minuten

Hackathons leveren de slimste ideeën op; studenten GDBC Groningen grijpen nét naast Odyssey-hoofdprijs
Hackathons leveren de slimste ideeën op; studenten GDBC Groningen grijpen nét naast Odyssey-hoofdprijs

De aanloop was lang, want vanaf januari waren ze al bijeen om zich voor te bereiden op de Odyssey, een vooruitstrevende hackathon met normaliter meer dan honderd deelnemende teams en 1500 deelnemers die voor april op het programma stond in de Suikerunie in Groningen. Helaas gooide ook hier corona roet in het eten en na twee keer uitstel besloot de organisatie tot een online gebeuren: genaamd Momentum. Een online event gedurende 48 uur waarin een zelfgemaakt imposante virtueel platform the place to be was om de challenges aan te gaan, aangereikt door een groot aantal organisaties en bedrijven.

Eén van de challenges was die van de Healthcare, met het UMCG als één van de challenge owners. De teams die aan de slag gaan met deze challenge, zetten zich in voor een fundamentele verandering in het Nederlandse zorglandschap, want vanuit regionale samenwerking moet er gezamenlijk een nieuw model voor spoedzorg ontwikkeld worden.

Het GDBC-team, met de heroïsche naam Telemachos, bood zich gretig aan voor deze challenge. De GDBC-studenten Anton Laukemper, Coert Schrijver, Gabe-Hein Dijkstra, Thomas Agterhuis en Suzanne Dechesne van de Rijksuniversiteit Groningen sloten zich een weekend lang op aan de Osloweg waar onderneemster Wies van't Slot projectruimte in haar 365Werk-pand aanbood voor de jonge en getalenteerde deelnemers en het resultaat was er naar.

Maandagochtend was dan eindelijk de uitslag van de finale en op een haar na werd de hoofdprijs gemist, maar voor het overige louter lof voor het team. Een statistisch model, meestal toegepast om de onderhoudsstatus van machines te voorspellen en van daaruit bekend bij de studenten, werd omgeturnd om de gezondheidstoestand van patiënten met chronische aandoeningen te voorspellen.

Het doel is om deze patiënten te helpen voordat hun toestand dermate verslechtert tot het punt dat ze naar de spoedeisende hulp moeten komen. Exact hetzelfde idee dat er is bij het voorspellend vermogen bij machines richting onderhoud. Dit idee en 'omdenken' trok veel positieve aandacht van de challenge owners, de organisatie en de mede-deelnemende teams.

Suzanne Dechesne, één van de deelnemende studenten van het Groningen Digital Business Centre, 22 jaar en masterstudent Econometrics, Operations Research and Actuarial Studies over het event.

"Eerlijk is eerlijk. De energie en motivatie waren wel eens minder na het keer-op-keer uitstellen van het event, maar gelukkig hadden we als team weer allemaal de motivatie teruggevonden voor dit weekend. En het was een prachtige ervaring! Werken met zoveel experts uit de zorg, want de Odyssey is zo groot met zoveel connecties, dat er altijd wel een expert op een bepaald gebied aanwezig was. En de focus op 1 taak in zo'n weekend beviel me. De 48 uur vlogen voorbij."

De jonge studente beveelt het evenement dan ook voor iedereen aan om een keer mee te maken, zeker studenten. "Je doet zo enorm veel leerervaringen op en het is fascinerend om mee te maken hoe je eigen brein werkt in zo'n weekend zonder slaap en in continue discussies met je team en experts. Ik had deze niet willen missen."