Economie

Handig voor werkgevers: fiscale wijzigingen rondom mobiliteit

Handig om te weten voor werkgevers: per 1 januari is er fiscaal een en ander veranderd op het gebied van mobiliteit en fiscaal werken. Groningen Bereikbaar heeft de veranderingen op een rij gezet.


Leestijd: 2 minuten

Thuiswerkvergoeding is gestegen

De onbelaste thuiswerkvergoeding is dit jaar verhoogd. Dit bedraagt nu €2,35 per dag. Vorig jaar was dit nog €2,15 per dag. De reden van de verhoging is de inflatie.

OV-abonnement verstrekken of vergoeden is makkelijker

Nu veel werknemers hybride werken, is het voor een werkgever lastiger om de zakelijkheid van de vergoeding of verstrekking van een OV-kaart aannemelijk te maken. Vanaf 2024 mag een OV-kaart altijd onbelast worden vergoed of verstrekt. Voorwaarde is wel dat de werknemer de OV-kaart, ook (in welke mate dan ook) voor zakelijke reizen (waaronder woon-werkverkeer) gebruikt. In dat geval hoeft de werkgever geen registratie van privé- en zakelijk gebruik meer bij te houden om in aanmerking te komen voor de belastingvrijstelling. De vrijstelling voor OV-kaarten geldt als gerichte vrijstelling in de werkkostenregeling (WKR).

Tijdelijke verruiming Werkkostenregeling stopt

De tijdelijke maatregel waarbij de vrije ruimte in de Werkkostenregeling (WKR) over de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom is verruimd naar 3%, stopt. Vanaf 1 januari 2024 geldt weer het gebruikelijke tarief van 1,92%. Boven de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom blijft de vrije ruimte 1,18%.

Onbelaste reiskostenvergoeding naar €0,23/km

Het bedrag dat de werkgever belastingvrij mag vergoeden wordt in 2024 verhoogd naar € 0,23 per zakelijke kilometer (geldt ook voor woon/werkverkeer). De onbelaste kilometervergoeding was in 2023 € 0,21. Als de werkgever meer vergoedt, moet het bovenmatige deel worden belast als loon van de werknemer. De werkgever kan er ook voor kiezen om het onder te brengen in de vrije ruimte van de WKR als eindheffingsloon.

Rapporteren over CO2-uitstoot vanaf 100 werknemers

Vanaf 1 juli 2024 moeten organisaties met 100 werknemers of meer verplicht rapporteren over de CO2-uitstoot als gevolg van hun zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van werknemers. De gegevens over 2024 moeten werkgevers dan gaan bijhouden en uiterlijk op 30 juni 2025 insturen naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daar wordt de CO2-uitstoot berekend. 

Heb je vragen over wat deze wijzigingen voor jou als werkgever betekenen? Dan kun je contact opnemen met één van de mobiliteitsadviseurs van Groningen Bereikbaar.