Economie

Partnerbijdrage

Het drukke leven van Maarten van Rossem

Na zijn pensioen kreeg Maarten van Rossem het drukker dan ooit. Hij is altijd boeken blijven schrijven en maakt deel uit van het ene na het andere televisieprogramma. Als presentator, jurylid in een quiz, commentator, Amerika-deskundige. Zijn nuchtere kijk wordt dan weer wel en dan weer niet gewaardeerd. Van Rossem lijkt vooral zichzelf.


Leestijd: 2 minuten

Het drukke leven van Maarten van Rossem
Het drukke leven van Maarten van Rossem

Beetje een mopperkont, maar wel sympathiek. Intelligent en een graag geziene gast op televisie. Maarten van Rossem, jarenlang hoogleraar, inmiddels bekende Nederlander.

De familie van Rossem, zus en broer zijn inmiddels ook bn’ers, was woonachtig in Wageningen waar Maarten in de Javastraat opgroeide. In Utrecht studeerde hij geschiedenis waar hij later bijzonder hoogleraar werd.

Vooralsnog werd zijn vaak nuchtere kijk op de geschiedenis niet gewaardeerd, maar daar is sinds enige jaren verandering in gekomen. Na zijn pensionering als hoogleraar kwam hij bij de televisie terecht waar hij onder meer ‘Op reis met Van Rossem maakte’ en meerdere documentaires voor zijn rekening nam. Al vanaf 2012 is hij de eenmansjury van de quiz ‘De Slimste Mens’. “Hier zijn de Van Rossems" is een televisieprogramma dat hij samen met zijn broer Vincent en zus Sis maakte en waar ze alledrie hun expertise inzette om een stad van meerdere kanten aan de kijker te laten zien. Op het gebied van de geschiedenis, architectuur en kunst krijgen we van de Van Rossems tijdens zo’n uitzending veel informatie.

Je zou als huidige student graag nog les van hem krijgen, op zijn nuchtere intelligente manier. Je kunt het je vast wel voorstellen. Je komt met je Matt and Nat tas de collegezaal binnen en vervolgens haal je je computer uit de laptop sleeve. Daar zou hij best eens een opmerking over kunnen maken, mocht hij liever pen en blocnoot zien. 

Wist je trouwens dat hij het boek ‘Wat is geluk?’ schreef? Het verscheen in 2018. Hij scheef ook essays over ‘Heeft geschiedenis nut? (2003), en het boek: De draagbare Van Rossem (2016). Een ander boek is: Waarom is de burger boos (2010) en hij schreef boeken over de Verenigde Staten, Europa, het kapitalisme en communisme. 

Maarten is getrouwd en heeft kinderen, maar met een luiertas rugzak zien we hem niet lopen. “Toen mijn kinderenklein waren stond ik ’s ochtends om zeven uur brood te smeren. Maar op een goede dag zei mijn dochter: pap, we vinden het helemaal niet erg als je langer blijft liggen. Bovendien kwam CNN op de kabel en dat moest ik natuurlijk ’s nachts volgen. Sindsdien kruip ik pas na negen uur ’s avonds achter mijn bureau en sta ik ’s ochtends om twaalf uur op. En dat bevalt me uitstekend,” is te lezen op zijn eigen website.