Economie

Partnerbijdrage

Hier moet je op letten bij het kopen van een smartphone

Sim only vergelijken kan al een lastig klusje zijn door de vele opties, maar als je dit vergelijkt met het vergelijken van alle mobiele telefoons die verkrijgbaar zijn op de markt dan is het een fluitje van een cent. Uit zoveel verschillende smartphones kun je tegenwoordig kiezen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig zijn er een paar factoren waar je beslist op moet letten bij het kopen van een mobiel. In dit artikel vind je daar een aantal voorbeelden van.


Leestijd: 2 minuten

Hier moet je op letten bij het kopen van een smartphone
Hier moet je op letten bij het kopen van een smartphone

Er is veel hype rond ingebouwde camera's op telefoons waarbij merken elkaar proberen te overtreffen door meer megapixels aan te bieden. Laat je hierdoor niet voor de gek houden. Op zichzelf levert een camera met meer megapixels geen betere beelden op. Afgezien van megapixels, zijn foto's van goede kwaliteit een functie van factoren zoals ISO-niveaus, diafragma en de snelheid van autofocus. Als je veel foto's gaat maken, ga dan voor een telefoon met een 12 of 16 MP camera met een diafragma van f/2.0 of lager, voor goede resultaten, zelfs bij weinig licht. Als je de camera waarschijnlijk niet zwaar zult gebruiken, zou een telefoon met een 8-12 MP-camera en een diafragma van f/2.2 prima voor je moeten zijn.

Smartphones hebben twee soorten geheugen: Random Access Memory (RAM) en Read Only Memory (ROM). RAM bepaalt samen met de processor van je telefoon de snelheid van de smartphone en het bedieningsgemak. ROM is wat de meeste mensen opslag noemen. Dit is het geheugen dat wordt gebruikt om het besturingssysteem, apps en alle video's, foto's en nummers die je op de telefoon wilt bewaren, op te slaan. Daarom is het logisch dat telefoons met een hoger RAM-geheugen sneller zijn en dat telefoons met een hoger ROM meer opslagruimte hebben, wat veel mensen graag willen.

Net als smartphonecamera's, is er veel hype over processors met jargons zoals quadcore, octa core, Snapdragon, MediaTek enzovoort. Hier is een eenvoudige vuistregel. Kijk naar de verwerkingssnelheid die wordt uitgedrukt in GigaHertz (GHz). Hoe hoger de snelheid, hoe sneller de processor. Ga je veel aan foto-/videobewerking doen of online games spelen en video's streamen, kies dan voor een snellere processor.

Ben je het soort gebruiker dat waarschijnlijk meerdere apps tegelijk open heeft staan? Zie je jezelf een zware consument zijn van apps voor het streamen van video's of het spelen van games? Zwaar online gebruik heeft de neiging om batterijen sneller leeg te maken. Behoor je tot deze categorie gebruikers dan kun je beter voor een telefoon gaan met een batterij die lang meegaat.

Er zijn slechts twee besturingssystemen (OS) om uit te kiezen: Android of iOS. Kies je voor iOS dan kies je standaard voor een Apple iPhone. Alle andere smartphonemakers werken op het Android OS. Maar dit komt ook in een verwarrende reeks namen en versies. Vaak wordt het Android-besturingssysteem door fabrikanten aangepast om functies toe te voegen die ook kunnen leiden tot bloatware, waardoor de telefoon langzamer gaat werken. Probeer de telefoon dus eerst uit voordat je een beslissing neemt.