Economie

Inspecties op bedrijventerreinen brengen onveilige situaties aan het licht

Losse stoeptegels, mogelijk illegale bewoning, niet of slecht afgesloten brievenbussen, gedumpt afval. Tijdens een inspectieronde door onder andere medewerkers van de politie, brandweer, gemeente, Cruon en stichting Cybersecurity Noord op bedrijventerreinen in de stad werden dinsdagavond enkele tientallen nalatigheden en onveilige situaties geconstateerd. Dat meldt de Groninger Ondernemerscourant. De schouw vond plaats op Kranenburg en in de omgeving van de Gideonweg en Oostendeweg.


Leestijd: 1 minuut

In twee groepen van zo’n tien personen werd er per gebied een uitgebreide controleronde gedaan: bedrijven werden gecontroleerd op openstaande ramen en deuren, brandveiligheid en digitale veiligheid en ook de openbare ruimte werd geïnspecteerd.

Zo’n schouw is geen overbodige luxe, zo bleek tijdens de inventarisatie na afloop. In de omgeving van de Gideonweg en Oostendeweg werden behoorlijk wat onvolkomenheden gesignaleerd, variërend van losliggende tegels, zwerfaval en gedumpte koelkasten tot mogelijk illegale bewoning en niet afgesloten brievenbussen.

Ook op Kranenburg, aan de Rozenburglaan, troffen de inspecteurs meerdere geopende brievenbussen aan. Verder bleek een fietsenhok niet goed afgesloten en bij een ander bedrijf had een vuurkorf wel een heel bijzondere plek: pal naast een unit met daarop een grote sticker met ‘verboden te roken’. 

Bedrijven die de veiligheid niet op orde hadden, worden daarvan persoonlijk op de hoogte gesteld. Van onveilige en slordige situaties in de openbare ruimte, zoals zwerfaval en losse tegels, wordt een melding gemaakt bij de gemeente, via meldingen.groningen.nl. Eerder gebeurde dat nog via de Slim Melden-app.

De inspecties worden een paar keer per jaar uitgevoerd. Dat gebeurt op verzoek van de Stichting BBOG, Bedrijfsbeveiliging Omgeving Groningen. Hierin werken de gemeente, politie, veiligheidsregio, bedrijvenverenigingen en Stichting Cybersecurity Centrum Noord-Nederland samen onder het motto ‘schoon, heel en veilig’. De BBOG heeft beveiligingsbedrijf Cruon bovendien opdracht gegeven om ’s avonds en ’s nachts een oogje in het zeil te houden op de Groningse bedrijventerreinen.