Economie

Partnerbijdrage

Kipnuggets zonder kip? KFC wil ze maken met een 3D bioprinter

Dat er veel verschillende methodes zijn om een object te produceren wist je naar alle waarschijnlijkheid al. Zo had je vast al eens gehoord van online lasersnijden en CNC frezen. Maar, wist je ook dat je voedsel kunt maken met behulp van een 3D printer? Sterker nog, Kentucky Fried Chicken is bezig met het produceren van 3D geprinte kipnuggets. Dit doet de fastfoodketen samen met een Russisch laboratorium. Als dit project slaagt dan hoeft er geen enkele kip geslacht te worden voor de kipnuggets van KFC. Zelfs jij zou dan de nuggets kunnen maken bij een 3D print service.


Leestijd: 1 minuut

Kipnuggets zonder kip? KFC wil ze maken met een 3D bioprinter
Kipnuggets zonder kip? KFC wil ze maken met een 3D bioprinter

Het lab in Rusland werkt op het moment aan een nieuwe bio printtechniek. Hierbij worden gekweekte cellen van kippen gecombineerd met plantaardig materiaal. Hierdoor ontstaat een type vlees dat exact hetzelfde zou moeten proeven en smaken als normale kip. De printtechniek zou een aantal pluspunten hebben. Zo hoeven er dus helemaal geen kippen te worden geslacht bij het productieproces. De kipnuggets zijn hierdoor dus eigenlijk geen kipnuggets meer, waardoor ze vele malen diervriendelijker zijn dan nu en alle alternatieven. Bovendien zal het geprinte vlees niet de additieven bevatten die de boeren nu wel toedienen aan de dieren.

Het namaken van kippenvlees op deze manier is nog niet eerder gedaan. Wel wordt al over heel de wereld meer gekeken naar kweekvlees dat geproduceerd wordt in een laboratorium. Zo ook Kentucky Fried Chicken dus. Dit gaat het Russische lab voorzien van alle materialen die nodig zijn om de nuggets te maken met behulp van een 3D printer. Wanneer de kipvriendelijke nuggets ooit aangeboden worden door de keten is nog niet bekend. Wel worden de eerste proefexemplaren elk moment verwacht. KFC is overigens niet het enige bedrijf dat bezig is met het produceren van kweekvlees. Ook Meatable uit Nederland is hier bijvoorbeeld al een tijdje mee bezig.

Wel is duidelijk dat Kentucky Fried Chicken de nuggets binnenkort niet aan zal bieden in de Nederlandse vestigingen. Het is ons land namelijk verboden om kweekvlees aan te bieden op het moment. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, ook wel NVWA genoemd, verbood meer dan 2 jaar geleden het verkopen van een gekweekt worstje. De NVWA heeft hiertoe besloten omdat ze vinden dat er eerst veiligheidsonderzoeken plaats moeten vinden. Vervolgens zullen de lidstaten van de Europese Unie dan moeten stemmen over toelating van kweekvlees.