Economie

Koningin Máxima brengt werkbezoek aan Groningen voor mentale gezondheid van jongeren


Leestijd: 1 minuut

Koningin Máxima brengt dinsdag 5 september een werkbezoek aan Groningen. Ze doet dat in het kader van de mentale gezondheid van jongeren.

Een op de drie jongeren in de provincie Groningen ervaart een slechte psychosociale gezondheid. Ze maken relatief veel gebruik van jeugdhulp en langjarige hulpverleningstrajecten, bijvoorbeeld door armoede en aardbevingsproblematiek.

Máxima is erevoorzitter van MIND Us, een organisatie die zich richt op het bevorderen van mentale gezondheid en het voorkomen van mentale problemen bij jongeren. Haar werkbezoek begint met een toelichting op het programma Mentaal Gezond Groningen, een samenwerking tussen onder andere het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), gemeenten en provincie, diverse onderwijsinstellingen en GGZ- en GGD-partijen. Het doel van dat programma is om de onderlinge samenwerking rondom mentale problematiek te verbeteren en een samenhangend preventief hulpaanbod te creëren.

Koninging Máxima woont verder ook een docententraining bij die zich richt op hoe docenten signalen van somberheid bij leerlingen herkennen en hoe ze hierover het gesprek met hen kunnen aangaan.

Tot slot ontmoet Koningin Máxima diverse jongeren van Jimmy’s Groningen. Bij Jimmy’s komen jongeren samen om elkaar te ondersteunen, van elkaar te leren en zo meer zelfvertrouwen te ontwikkelen en een beter netwerk op te bouwen. Creativiteit is belangrijk bij Jimmy’s. Jongeren maken bijvoorbeeld muziek, schilderen of schrijven om uiting te geven aan hun mentale gezondheid.