Economie

Lekker plantaardig smullen bij het nieuwe Mr. Vegan Foodbar in Groningen

Sinds afgelopen weekend mogen Groningse liefhebbers van plantaardig comfortfood zich verheugen: de vestiging van Mr. Vegan Foodbar aan de Nieuwe Ebbingestraat is geopend. Het is alweer de vierde vestiging van het veganistische concern in Nederland dat pas bestaat sinds 2020. Het is sinds zaterdag mogelijk om bij Mr. Vegan Foodbar te bestellen. Binnenkort kunnen mensen er ook eten afhalen of in het restaurant zelf opeten, een primeur voor de comfortfoodketen. Dat schrijft de Groninger Ondernemers Courant.


Leestijd: 2 minuten

Lekker plantaardig smullen bij het nieuwe Mr. Vegan Foodbar in Groningen
Lekker plantaardig smullen bij het nieuwe Mr. Vegan Foodbar in Groningen

Oprichter Etienne Ros begon zijn bedrijf in 2020, aan het begin van de coronatijd. “Ik hoor zelf eigenlijk ook een beetje bij die grote doelgroep die steeds bewuster wordt van wat-ie allemaal eet en consumeert. Ik merkte dat bewuster eten lastig kan zijn, vooral als het plantaardig is”, legt Ros uit. “Daar is nog steeds weinig aanbod voor, dus ik dacht, dat moet anders kunnen.”

Hij deed een testcase in Hilversum met een vegan comfortfoodbar met 100 procent plantaardig eten. “Mensen hoeven dus niet na te denken of iets wel of niet plantaardig is, zoals dat in de meeste restaurants wel moet. Dat nadenken hebben wij al voor ze gedaan”, lacht Ros. Zo wil Mr. Vegan Foodbar het gemakkelijk maken voor mensen om bewuster te eten. “Dat wil niet zeggen dat wij iedereen maar vegan willen maken of mensen willen overtuigen. We targeten dan ook niet de mensen die vanuit zichzelf die keuze al maken.” 

De grootste doelgroep zijn desondanks niet-vegans. Ros denkt dat dat zo’n 70 à 80 procent van de klanten betreft. “De veganisten weten ons sowieso wel te vinden. Maar veel mensen die niet vegan zijn, zijn nog huiverig voor plantaardig eten: is dat wel lekker? We hebben veel positieve reacties van mensen gehad die onze maaltijden voorgeschoteld kregen van hun vrienden. Ik vind het een groot compliment dat je zelfs vleeseters kan laten zien dat plantaardig eten leuk en lekker kan zijn.”

Ros is blij dat Groningen nu ook bij de steden hoort waar Mr. Vegan Foodbar een franchisevestiging heeft gekregen. “Groningen is gewoon een hele leuke stad, met veel studenten. Ik denk ook een groene stad, bewust ook. Wij denken dat het in Groningen heel goed kan aanslaan, juist ook omdat er minder aanbod is dan in de Randstad.”

Nu kunnen klanten dus al bestellen, straks kunnen er bovendien ongeveer twintig personen in de vestiging in Groningen eten. “Voor de snelle makkelijke hap kun je dan bij ons prima terecht. Gauw een plantaardig hapje eten voor je naar de bioscoop gaat, bijvoorbeeld.” Toch ligt de focus volgens Ros voornamelijk op het bezorgen, omdat die markt – net als de markt voor plantaardige comfortfood – nog altijd hard blijft groeien. 

Mr. Vegan Foodbar is van plan om in de zomer nog een vestiging te openen in Apeldoorn. Ros verwacht dat later dit jaar bovendien ook in Breda een locatie zal verrijzen. “We streven naar twintig vestigingen in vijf jaar tijd. Of dat gaat lukken hangt natuurlijk van de ontwikkelingen af, maar we willen graag flink uitbreiden. We zoeken dan ook goede, enthousiaste franchisenemers. Dan wordt er een locatie gezocht die geschikt is en gaat het balletje vanzelf rollen. Mochten lezers interesse hebben, bijvoorbeeld voor een locatie elders in het noorden, dan zijn reacties altijd welkom natuurlijk”, zegt Ros met een knipoog.