Economie

Lock down: Coronamaatregelen ‘klap voor bijna 10.000 werkenden in winkels Groningen’

‘Dit is een klap in het gezicht voor veel ondernemers in Groningen. Ook al kun je begrip hebben voor de noodzaak van veel maatregelen: feit is dat dit een enorme klap is voor mensen werkzaam in de retail in Groningen’. Dat zegt Eric Bos, voorzitter van de Groningen City Club.


Leestijd: 2 minuten

Avondklok nog niet definitief van de baan; Staat in hoger beroep
Avondklok nog niet definitief van de baan; Staat in hoger beroep

Hij zegt dat in reactie op de maandag uitgelekte maatregelen voor een strenge lock-down, die naar verwachting vanavond officieel bekend gemaakt zullen worden.

‘Wij zijn net zo bezorgd als ieder weldenkend mens over de ernst van de situatie, en de groei van het aantal positief geteste mensen. Daar kun je de ogen niet voor sluiten, en dat doen we dus ook niet. Anderzijds: in Nederland werken bijna één miljoen mensen in de retail-sector. In de gemeente Groningen alleen zijn dat bijna 10.000 mensen. Onze vereniging is een belangenorganisatie en we nemen het dus op voor deze werkenden’, zegt Eric Bos.

Volgens hem heeft de binnenstad van Groningen sinds de uitbraak van corona al hele harde klappen gehad. Het aantal bezoekers is sinds de uitbraak in  maart met vijftig procent gedaald.

De Groningen City Club heeft op zichzelf wel begrip voor (een deel van) de maatregelen. ‘Maar wij willen, samen met de landelijke organisatie ‘InRetail’ in gesprek met de overheid over compensatie. Want gelukkig waren er al regelingen ter compensatie van veel onkosten, zoals belasting-uitstel, de ToZo of regelingen voor de huur: veel verhuurders waren coulant. Maar voor winkeliers is het van eminent belang dat zij compensatie voor gemiste omzet krijgen’, zo betoogt Eric Bos.

Bos wijst er op dat zestig procent van de winkels in de binnenstad actief is op modegebied. En mode is – in bepaald opzicht – “bederfelijke waar”: als dat te lang blijft liggen raakt het uit de mode en is het onverkoopbaar.

Bovendien hebben ondernemers omzet broodnodig, niet alleen om rekeningen te kunnen betalen, maar ook om nieuwe vooraden aan te schaffen.

Daar komt bij dat de verwachte nieuwe strenge lock-down nu in de voor ondernemers belangrijkste periode van het jaar komt.

‘Dat betekent dat complete voorraden blijven liggen. Straks hebben ondernemers geen geld meer voor nieuwe goederen. Als daar geen goede compensatie-regeling voor komt, dan krijg je straks een domino-effect, en vallen zeer velen om’, aldus Bos.

Tussen al dit treurige nieuws is er één lichtpuntje. Groningen was toevallig  al maanden vóór de uitbraak van corona in maart actief bezig met het oprichten van Warenhuis Groningen. Mensen die de binnenstad een warm hart toedragen, maar vooral mensen die unieke spullen willen hebben, kunnen daar terecht. De gekochte producten kunnen ook snel bezorgd worden. Er zijn inmiddels al tweehonderd winkels op het Warenhuis Groningen vertegenwoordigd, die producten aanbieden waarvoor je echt de stad in gaat (ging), en die niet makkelijk bij de grote webshops als bol.com te krijgen zijn.

Eric Bos (Archieffoto; Jan Buwalda).
Eric Bos (Archieffoto; Jan Buwalda).

‘Het Warenhuis Groningen loopt nu heel goed. We zijn er goed mee uit de startblokken gegaan, en we zullen proberen om het allemaal nog aantrekkelijker te maken om mensen naar dit grootste online-warenhuis van Nederland, met zelfstandig ondernemers te lokken’, aldus Eric Bos.

(WarenhuisGroningen.nl)