Economie

Mark Rutte op Campus Groningen: “Dit is Nederland op zijn best”

‘Dit is hightech, dit is Nederland op zijn best’, aldus demissionair minister-president Mark Rutte woensdag tijdens zijn bezoek aan Campus Groningen. De ontvangst vond plaats bij het Innovatiecentrum van Royal Avebe op Campus Groningen en vormde onderdeel van het werkbezoek aan de provincie Groningen op deze dag.


Leestijd: 1 minuut

Foto: Geert Job Sevink
Foto: Geert Job Sevink

Het werkbezoek stond in het teken van de langjarige economische agenda die onderdeel is van Nij Begun, het brede pakket met maatregelen voor schadeherstel, uitvoering van de versterking en sociaal en economisch perspectief voor Groningen en Noord-Drenthe.​​​​​​​ Het doel is om deze regio’s de komende 30 jaar aantrekkelijk te maken en te houden voor werken, leren, studeren en investeren.

Minister-president Mark Rutte werd op Campus Groningen bij het Innovatiecentrum van Avebe welkom geheten door Lisanne Brakenhoff, de manager van de campus. Het programma bood een inkijk in innovatie en samenwerking in de regio, met presentaties over onder andere de rol van Campus Groningen in innovatie en de nauwe samenwerking met bedrijven zoals Avebe.

Rutte kreeg een rondleiding door het Avebe Innovatiecentrum, waarbij hij werd bijgepraat door Joyce de Vries-Pieterman, director Communication & Public Affairs en Marc Laus, director Market Innovation van Avebe. Verschillende aspecten van de landbouw van de toekomst werden belicht, waaronder duurzamere en gezondere voedingsproducten op basis van zetmeel, gepresenteerd door Jan Sikkema van Fascinating en Paul de Vos van het UMCG/Fascinating.

Ook was er aandacht voor innovatie vanuit gebruikersperspectief, met een presentatie van Marcel van der Sluis, eigenaar van CBO CarbExplore. CarbExplore is in het innovatiecentrum gevestigd in het Innolab Agrifood, dat ruimte biedt aan startups. Het bezoek werd afgesloten met een proeverij van Groningse innovaties, waaronder de plantaardige ‘eiwitterbal’, waarmee Rutte de smaak van de lokale innovatie kon ervaren. De eiwitterbal, een gezonder alternatief voor de gewone bitterbal, is ontwikkeld in een regionaal samenwerkingsproject dat als doel heeft om nieuwe, gezondere producten te ontwikkelen uit duurzaam geteelde gewassen.