Economie

Partnerbijdrage

Markt BTC-automaten kent een beperkte groei

De afgelopen maanden heeft de cryptomarkt het behoorlijk zwaar gehad. Onder andere door de internationale gebeurtenissen is de waarde van een Bitcoin snel gezakt. Ook op andere vlakken is te merken dat de markt een terugval kent, bijvoorbeeld op het gebied van BTC-automaten. Dat blijkt uit cijfers die recent door Coin ATM Radar, dat een zogeheten Bitcoin ATM Map bijhoudt, wereldkundig zijn gemaakt.


Leestijd: 2 minuten

Markt BTC-automaten kent een beperkte groei
Markt BTC-automaten kent een beperkte groei

BTC-automaten worden ook wel eens cryptomuntautomaten of Bitcoin ATM’s genoemd. Deze automaten maken het mogelijk om Bitcoins te kopen met fiatgeld. Ze lijken sterk op klassieke pinautomaten. Terwijl het bij klassieke geld- of pinautomaten mogelijk is om cashgeld van de automaat te ontvangen, is dat bij een BTC-automaat echter niet het geval. Er bestaan namelijk geen tastbare cryptomunten. De automaat helpt de gebruiker eigenlijk enkel om zijn digitale portemonnee, ook wel eens een wallet genoemd, op te laden. In de andere richting is het ook mogelijk om munten die op de wallet staan om te zetten naar fiatgeld. Dergelijke automaten worden onder andere geproduceerd door de bedrijven Genesis Coin en General Bytes. Deze twee bedrijven vertegenwoordigen samen 62,6% van de markt.

Coin ATM Radar houdt gegevens bij met betrekking tot dergelijke BTC-automaten. Volgens Coin ATM Radar zijn er in mei 2022 wereldwijd 1469 BTC-automaten geopend, maar zijn er ook 671 gesloten. Netto is het aantal automaten met andere woorden met 798 gegroeid. Dat komt neer op een groei van 2,2%. Hoewel het aantal automaten niet afneemt, valt het op dat de groei steeds trager verloopt. In december 2021 bedroeg de groei nog 89,75%.

Het nut van BTC-automaten is beperkt. Deze transacties kunnen namelijk ook online worden uitgevoerd. Bovendien zijn de commissies bij BTC-automaten vaak erg hoog. Online platforms als bitcoin prime spelen net de lage transactiekosten uit, waardoor ze voor beleggers veel interessanter zijn. Vooral in landen waar de toegang tot het internet beperkt is, is een BTC-automaat enigszins interessant. Anderzijds geldt dat veel mensen in dergelijke landen ook geen toegang hebben tot een bankrekening, wat noodzakelijk is om gebruik te kunnen maken van een BTC-automaat.

In Europa zijn er niet veel van deze automaten te vinden. De Verenigde Staten is met 87,9% van alle BTC-automaten met grote voorsprong de koploper. Nadien volgen Canada (6,3%) en Europa (3,8%). In Azië en Zuid-Amerika is het aanbod veel beperkter. En dat terwijl het overheidsvertrouwen er net heel laag is en cryptomunten floreren in zo’n klimaat.

In Nederland bevinden er zich volgens Coin ATM Radar slechts 20 BTC-automaten. Maar liefst de helft hiervan zijn te vinden in Amsterdam en Rotterdam. Daarnaast zijn er drie automaten in Utrecht. Het bewijst dat BTC-automaten toch vooral een grootstedelijk fenomeen zijn. In Groningen zijn er volgens Coin ATM Radar geen BTC-automaten. Het valt op dat er in onze buurlanden beduidend meer van deze automaten te vinden zijn. In Duitsland zijn dat er bijvoorbeeld 51 en in België 48, terwijl er in België strenge regels van toepassing zijn.