Economie

‘NAM lag dwars bij bouw aardbevingsbestendig Forum; financieel drama maar net afgewend’

De NAM zou zich maandenlang hebben verzet tegen het meebetalen aan het aardbevingsbesteding maken van het Forum. Daardoor scheelde het niet veel of de stad had helemaal geen Forum gehad, terwijl de gemeente dan wel tientallen miljoenen euro’s had moeten betalen aan de aannemer. Dat blijkt uit documenten van de gemeente Groningen, die in handen zijn van Follow the Money, Platform Authentieke Journalistiek, RTV Noord en RTV Drenthe in het kader van de Shell Papers.


Leestijd: 1 minuut

De bouw van het Forum ging in 2012 van start maar begin 2015 werd de bouw stilgelegd toen bleek dat het ontwerp niet voldoende bestand zou zijn tegen aardbevingen en dus niet veilig zou zijn. Er moesten maatregelen genomen worden om het Forum wél aardbevingsbestendig te maken en de NAM zou voor die extra kosten moeten opdraaien.

Uit de opgevraagde documenten blijkt dat de NAM dit proces zoveel mogelijk heeft geprobeerd te vertragen en traineren. En dat terwijl haast geboden was: als de bouw niet snel hervat kon worden, kan aannemer BAM de gemeente een rekening sturen wegens contractbreuk. In het slechtste geval had de gemeente dan wel de contractsom van 69 miljoen euro moeten ophoesten, maar zou er geen Forum komen.

Het gesteggel gaat door tot op het hoogste niveau, waarbij toenmalig burgemeester Den Oudsten, toenmalig wethouder De Rook en toenmalig NAM-directeur Gerald Schotman met regelmaat aan tafel zitten. Ook oud-minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken is zijdelings betrokken. Pas op het allerlaatst zegde de NAM 68 miljoen euro toe voor de meerkosten voor het Forum. Het Rijk (toenmalig minister Henk Kamp) zou schoorvoetend akkoord zijn gegaan met de deal, uit angst dat ook andere projecten veel extra geld nodig zouden hebben.

De NAM heeft in een reactie naar de media laten weten zich niet te herkennen in de beschuldiging van ‘vertragingstactieken’. De aardoliemaatschappij stelt dat er destijds te weinig bekend zou zijn over de impact van aardbevingen in de stad en de benodigde versterking. Het ministerie van Economische Zaken stelt nog niet uitgebreid te kunnen reageren, maar erkent wel dat er in het verleden veel is misgegaan.