Economie

Nedersaksenlijn stap dichterbij

Een motie van kamerlid Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie uit Groningen om te onderzoeken of er een treinverbinding tussen Veendam en Stadskanaal kan worden aangelegd, kreeg maandag veel bijval in de Tweede Kamer.


Leestijd: 1 minuut

Nedersaksenlijn stap dichterbij
Nedersaksenlijn stap dichterbij

Van der Graaf verwacht dat er deze week veel geld beschikbaar komt om het onderzoek naar de treinverbinding uit te voeren. Dat meldt RTV Noord. Als dat geld er daadwerkelijk komt, kan het onderzoek komend voorjaar beginnen, verwacht Van der Graaf.

Met de Nedersaksenlijn zouden treinreizigers uiteindelijk vanuit Groningen via Veendam naar Emmen moeten kunnen reizen. De provincie Groningen legde eerder al 63 miljoen euro op tafel en het Rijk deed daar 5 miljoen euro bij. Eerder dit jaar bleek dat de treinverbinding Veendam – Stadskanaal op losse schroeven stond, omdat de aanlegkosten waren opgelopen tot ruim 115 miljoen euro. De regio hoopt dat het Rijk 63 miljoen euro op tafel legt om dit eerste deel van de Nedersaksenlijn mogelijk te maken.

“Brede steun vanuit de Kamer om de Nedersaksenlijn een stap dichterbij te brengen en een begin te maken met de spoorlijn naar Stadskanaal”, schrijft van der Graaf op Twitter over de motie. De treinverbinding is volgens haar belangrijk “voor de bereikbaarheid en wonen, werken en leren in de regio” en voor de verbinding van Noord- en Oost-Nederland én met Duitsland.

https://twitter.com/StienekevdGraaf/status/1597316663145549824