Economie

Partnerbijdrage

Nieuwe piek in verkopen elektrische auto's verwacht door stijging bijtelling in januari

Elektrische auto's hebben op verschillende vlakken verschillende voordelen. Dit is algemeen bekend en mede hierdoor stijgt de hoeveelheid elektrische auto's dat in Nederland rondrijdt in rap tempo. Steeds meer mensen beseffen de voordelen van elektrisch rijden en kiezen ervoor een elektrische auto te nemen. Eerder zijn er al grote golven aan aankopen van elektrische auto's geweest, maar momenteel wordt er een nieuwe piek verwacht in deze verkopen. Dit komt door de stijging van de bijtelling in januari. De verwachting is daardoor dan ook dat een grote hoeveelheid aan mensen, waarvan overigens een groot gedeelte ondernemers, nog zullen kiezen voor een elektrische auto voordat de bijtelling stijgt.


Leestijd: 2 minuten

Nieuwe piek in verkopen elektrische auto's verwacht door stijging bijtelling in januari
Nieuwe piek in verkopen elektrische auto's verwacht door stijging bijtelling in januari

Wanneer je gebruik gaat maken van een auto voor je privézaken, terwijl het een auto van de zaak is, wordt er vaak gesproken over bijtelling. Bijtelling is een bedrag dat fiscaal wordt berekend en betaald moet worden. Bij een elektrische auto ben je wat betreft diverse zaken in de kosten een stuk voordeliger uit en bijtelling is 1 van deze zaken. Momenteel is de bijtelling voor elektrische auto's 8%, indien het gaat om een auto met een catalogusprijs van maximaal 45.000 euro. Als de auto meer dan 45.000 euro kost, betaal je voor de eerste 45.000 euro 8% bijtelling en voor alles erboven 22%, de reguliere bijtelling voor leaseauto’s. In 2021 zal de bijtelling die in Nederland betaald wordt stijgen, wat naar verwachting een nieuwe piek met zich zal meebrengen in de verkopen van elektrische auto's. Vanaf januari betalen je daarom 12% bijtelling voor de eerste €40.000 van de catalogusprijs. Momenteel is het aantal elektrische auto's in Nederland al meer dan 110.000. Dit zal naar verwachting dan ook enorm stijgen in de laatste periode van dit jaar.

De komende jaren zal de bijtelling langzaam blijven stijgen, tot deze in 2026 het reguliere tarief betreft.

Wanneer je een elektrische auto gaat kopen of leasen krijg je te maken met veel voordelen. Om te beginnen hoeft een elektrische auto niet getankt te worden, maar dient de auto opgeladen te worden met elektriciteit. Dit kan eenvoudig door middel van een laadpaal van 50five bij je thuis of door openbaar te laden. Met name de eerste optie is significant goedkoper dan rijden op brandstof, waardoor je de investering in deze laadpaal relatief snel terugverdient. Wanneer je een elektrische leaseauto rijdt, zijn de kosten dankzij een slim backoffice systeem vaak automatisch te verrekenen met je werkgever. Het is wel zo slim om ervoor te zorgen dat de laadpaal alvast geplaatst is voordat je je elektrische auto ontvangt, anders wordt laden immers een lastig verhaal.

Er is bovendien nog een ander financieel voordeel voor bedrijven. Je doet als je voor een elektrische auto gaat namelijk een investering in het milieu. Hierdoor valt de situatie onder de milieu-investeringsaftrek (MIA) waardoor je geld terugkrijgt als bedrijf.

Dat elektrische auto's milieuvriendelijk zijn heeft te maken met het grote voordeel van deze auto's ten opzichte van benzine- of dieselauto's, namelijk dat ze geen tot bijna geen CO2-uitstoot veroorzaken. Een benzineauto maakt net als een dieselauto gebruik van fossiele brandstoffen. Wanneer je dan gaat rijden en deze brandstoffen worden verbrand, komt er een grote hoeveelheid aan CO2 vrij. Bij een elektrische auto is dit niet het geval. Je bent dus erg duurzaam bezig en draagt een enorm steentje bij aan een duurzame maatschappij. Al met al heeft het kiezen voor een elektrische auto, zowel particulier als zakelijk erg veel voordelen en is het zeker iets om over na te denken.