Economie

Nieuwe wijk Stadshavens in Groningen krijgt 33.000 woningen

“Stadshavens”. Dat is de naam voor een nieuwe wijk in Groningen, die zal worden aangelegd rond het Eemskanaal tussen het Damsterdiep en de Sontweg. Er komen 3300 woningen 33.000m2 commerciële en maatschappelijke voorzieningen en een groot Havenpark. Eerdere plannen die er al waren zijn nu nader uitgewerkt.


Leestijd: 1 minuut

Nieuwe wijk Stadshavens in Groningen krijgt 33.000 woningen
Nieuwe wijk Stadshavens in Groningen krijgt 33.000 woningen

Het Damsterdiep en de kades langs het Eemskanaal worden vernieuwd en vergroend. Over het Eemskanaal komt een nieuwe brug voor fietsers en voetgangers. De plannen zijn nu vertaald in een voorontwerp-omgevingsplan (vroeger bestemmingsplan) en een milieueffectrapport. De stukken liggen van donderdag 16 februari tot en met woensdag 29 maart ter inzage voor reactie.

“Stadshavens wordt een wijk zoals we die nog niet kennen in Groningen. Grootstedelijk, eigenzinnig,  groen en voor iedereen. De monumentale gebouwen zoals EMG en de Cova-schoorsteen staan straks naast moderne natuurinclusieve architectuur. Het gebied ondergaat een flinke metamorfose. De kaders daarvoor leggen we vast in het voorontwerp-omgevingsplan. Daar kan de omgeving nu op reagerenaldus wethouder wonen Rik van Niejenhuis.

De gemeente Groningen, de ontwikkelaars VanWonen, VolkerWessels Vastgoed en BPD|Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, en de corporaties Lefier en Nijestee hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de gezamenlijke ontwikkeling van 2.400 woningen en 30.000 m2 commerciële en maatschappelijke bedrijfsruimte in Stadshavens. Van deze huizen worden er 360 sociale huurwoningen en 240 middenhuurwoningen.