Economie

Partnerbijdrage

Noodkrediet met overheidsgarantie is te duur en moeilijk toegankelijk volgens mkb'ers

Het aantal coronabesmettingen in Groningen valt tot nu toe mee. Al helemaal als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld Noord-Brabant. Dit is natuurlijk fijn, aangezien gezondheid het allerbelangrijkste is. De maatregelen van de overheid gelden echter in het hele land, dus ook in Groningen. Afstand houden, zoveel mogelijk binnenblijven en thuiswerken. Groningen telt ruim 60.000 ondernemers, waarvan een groot deel mkb’er is. De overheid heeft een noodkrediet met overheidsgarantie in het leven geroepen om onder andere de mkb bedrijven tegemoet te komen, maar dit blijkt nu te duur én moeilijk toegankelijk te zijn…


Leestijd: 1 minuut

Kredietbank vreest energieafsluitingen in Groningen
Kredietbank vreest energieafsluitingen in Groningen

Voor mkb’ers werd het zogeheten ‘coronakrediet’ twee weken geleden in het leven geroepen. Dit is een noodkrediet voor mkb’ers die lijden onder de strenge maatregelen die op het moment in het hele land gelden. Met name voor de bedrijven in de detailhandel, horeca en de reisbranche. Mensen blijven namelijk weg uit de winkels, de horeca zit helemaal op slot en reizen is natuurlijk al helemaal uit den boze op het moment. In theorie natuurlijk een geweldig initiatief, maar in de praktijk lijkt het niet zo goed te werken.

Het vertrouwen van veel mkb’ers betreft dit speciale krediet ebt langzaam weg. De overheid rekent een vergoeding van 3,9% van de kredietsom, wat het krediet behoorlijk prijzig maakt in deze rare tijden. Daarnaast worden veel kredietaanvragen afgewezen, wat natuurlijk niet de bedoeling is. In principe kun je als ondernemer bij alle deelnemende banken terecht voor het krediet, maar in de praktijk behandelen banken alleen aanvragen van ondernemers die al zakelijk bankieren bij desbetreffende bank. Dit omdat de beschikbare capaciteit bij de banken door de impact van het coronavirus erg gering is. Kortom, er zijn wat problemen, maar laten we hopen dat die snel opgelost worden en Groningse mkb’ers met de hulp van dit krediet sterker uit deze crisis komen.