Economie

Ondernemende studenten in de prijzen

Twee ondernemende studenten vielen dinsdag in de prijzen. David de Waal van JaDa Stroom won de Rabo Ondernemersprijs en Frank Manting van de E-motion chair ging met de Anner Award naar huis.


Leestijd: 2 minuten

In Forum Groningen was dinsdag de finaleronde van beide prijzen. De studentondernemers pitchen daarbij hun startup voor de jury, bestaande uit Rafaël Redczus van Berkel (Yellowbird & N8W8), Wienke de Vries (directeur MKB, Rabobank Groningen-Drenthe), Harjan van der Linde (Startup & Scale-up Banker Rabobank Noord & Oost Nederland), Saskia IJszenga (INSIDE business & brands) en Robin Slakhorst (Ondernemer en Investeerder).

Winnaar Rabo Ondernemersprijs

David de Waal is eigenaar van JaDa Stroom en student van de minor De Noorderlingen. JaDa Stroom levert plug & play zonnepanelensets voor voer- en vaartuigen.

Winnaar Anner Award


Frank Manting is eigenaar van de E-motion Chair en student Engineering aan de Hanzehogeschool Groningen. De E-motion Chair is een slim zitkussen dat vanuit beweging in de stoel klachten zoals stress, pijn en frustratie kan detecteren bij mensen met dementie die zelf dit niet meer kunnen communiceren.

Ondernemerschap vanuit het hart


De jury was enthousiast over de vijf presentaties en noemden alle finalisten winnaars, die enorme stappen hebben gemaakt de afgelopen weken. Over David zei de jury: “Het bedrijf heeft een bewezen trackrecord, waardoor JaDa Stroom een waardevolle bijdrage levert aan de energietransitie.”


Over Frank: “Frank had de hoogste Anner factor, omdat hij enerzijds een product heeft ontwikkeld dat een grote sociale impact heeft. Daarnaast beschikt hij niet alleen over technologische vaardigheden, maar begrijpt hij ook de vereiste zakelijke vaardigheden.”

Over de prijzen   
De Anner Award is een eerbetoon aan een studentondernemer Anner van der Mheen, opgezet in 2011 door het netwerk rond Anner. Anner was een bijzondere, bevlogen ondernemer en student aan de Hanzehogeschool. Tijdens zijn stage werd hij onverwachts ziek en overleed. Om alles waar hij voor stond voort te laten leven, is deze jaarlijkse prijs ingesteld. De Rabo Ondernemersprijs bestaat sinds 2019 en is een initiatief om ondernemerschap te stimuleren. Een aanmoediging om studentondernemers van de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen te ondersteunen en te laten groeien. Naast de hoofdprijs t.w.v. € 10.000, is de tweede prijs t.w.v. € 4.000 en de derde prijs t.w.v. € 3.000 uitgereikt.