Economie

Ontbijten met een cocktail erbij? Bij Frans Bar en Bistro kan het

Niet alleen de Grote Markt zelf is spiksplinternieuw, je kunt er sinds kort ook terecht in een gloednieuwe horecagelegenheid: Frans Bar en Bistro. Je kunt er ontbijten, lunchen, borrelen en dineren.


Leestijd: 2 minuten

In Frans Bar en Bistro en waan je je even in Parijs. Blauwe, paarse tinten springen in het oog, met hier en daar een vleugje geel. Er staat een lange bar tegen de zijwand, barkrukken met een bekleding van suède, een hoog plafond, raampjes van kleurrijk glas-in-lood aan de voorzijde en bij binnenkomst zie je een prachtige muurschildering van Gronings Kunstduo VAAF.

Frans zit op de plek van de oude ijssalon Talamini. Afgelopen twee jaar stond het pand leeg. Maar nu brengt de nieuwe bistro weer leven in de brouwerij, vertelt bedrijfsleider Roos Gielen in de nieuwste Cityscoop, een uitgave van de Groningen City Club. Ze groeide op in een gezin van horecaondernemers en kreeg het reilen en zeilen van een restaurant dus al vroeg mee. Ze werkte langere tijd in café Hooghoudt, een paar panden verderop. En nu gaat ze voor het eerst een restaurant volledig runnen. De eigenaren van Frans Bar en Bistro zijn Arne Dijkstra en Robert Jan Osinga. Osinga is tevens eigenaar van Hooghoudt.

“We zijn een soort huiskamer,” vertelt Gielen. “We zijn er voor iedereen: de stadjers, de studenten, toeristen. De Grote Markt is zo’n centrale plek. Iedereen mag zich welkom voelen.”

Bijzonder aan dit café is dat je er naast lunch, borrel en diner ook kunt aanschuiven voor een ontbijt: een vers croissantje, brioche met ei of toast met avocado met een lekker kopje koffie erbij. En wie ‘s ochtends al wat te vieren heeft, kan een cocktail bestellen of kiezen voor het champagne-arrangement.

“Ontbijten in een café is nog helemaal geen Gronings ding”, zegt Gielen. “Maar in andere landen, zoals Engeland, Italië of Frankrijk, gaan mensen ‘s ochtends even een espressootje en een croissantje halen. Dat willen we hier ook naartoe brengen.”

Maar in de nieuwe bistro kun je ook heerlijk borrelen, met oesters bijvoorbeeld, en een goede wijn. Of lunchen, met een echte Franse uiensoep. ‘s Avonds kun je bij Frans ook dineren, aan de lange bar, of aan een van de tafeltjes. Het concept is shared dining: je bestelt verschillende gerechten en deelt die met je tafelgenoten. Op de kaart staat onder andere crispy buikspek met aardappelkrokantjes, dorade, tarbot, maar ook knolselderijsteak en watermeloentartaar.

Hoewel het restaurant Frans heet, staan er naast een aantal Franse gerechten vooral Mediterraanse lekkernijen op de kaart. “Met af en toe een uitstapje naar het oosten.” De naam heeft de bistro te danken aan eigenaar Robert Jan Osinga. Zijn vrienden noemden hem vroeger voor de grap Frans. “Hij heeft heel veel gereisd, veel geproefd, vandaar de variatie op de kaart.” 

Frans Bar en Bistro is elke dag geopend voor lunch, borrel en diner, en van woensdag tot en met zondag ook voor ontbijt.