Economie

Prototype Hyperloop voor tests en onderzoek in Groningen

In Groningen zijn de allereerste stappen gezet die moeten leiden tot een voor de wereld unieke test met de hyperloop. Het is de bedoeling dat er uitvoerig getest zal gaan worden met de hyperloop nabij de wijk Meerstad, maar gisteren werd een prototype onthuld niet bij Meerstad maar op de Zernike Campus Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Prototype Hyperloop voor tests en onderzoek in Groningen
Prototype Hyperloop voor tests en onderzoek in Groningen

Daar werd een (kleiner) prototype onthuld bij BuildinG. Van dit prototype werden bijstaande foto’s (boven en beneden) gedeeld op Twitter door Piet Zijlstra (@PietZijlstra), onderzoeker en aanjager van innovaties.

Het prototype blijft voorlopig enkele jaren staan op Zernike en zal in deze periode worden getest. Ook kan dan worden bestudeerd wat er gebeurt wanneer deze buis zo lang in de buitlucht blijft staan.

Na verloop van tijd zal het onderzoek dan worden verlegd naar Meerstad. Daar komt dan een aanzienlijk bredere buis, met een diameter van 2,5 meter, en dan kan men daadwerkelijk onderzoeken hoe het is om er vracht mee te gaan vervoeren.

Maar eerst zal er bij Meerstad nog een testcentrum moeten worden gebouwd. Daarvoor moet nog verder worden overlegd met omwonenden en gemeente om te komen tot een zorgvuldige inpassing in het gebied.