Economie

PvdA wil meer fietsparkeergarages in Groningen

Een gratis fietsengarage naast de Vismarkt, onder de C&A en Faun aan de Herenstraat en onder de Universiteitsbibliotheek. PvdA-raadslid Rik van Niejenhuis kwam woensdag met een plan om komende jaren veel nieuwe overdekte fietsgarages te openen om het tekort aan fietsparkeerplekken in het centrum van Groningen aan te pakken en de fiets de ruimte te geven.


Leestijd: 2 minuten

PvdA wil meer fietsparkeergarages in Groningen
PvdA wil meer fietsparkeergarages in Groningen

Groningen staat bekend als echte fietsstad, maar door de grote hoeveelheid fietsers heeft de stad zeker op drukke tijden een groot tekort aan fietsparkeerplekken in het centrum. “Terwijl we voor auto’s prachtige parkeergarages hebben moeten de meeste fietsen op straat staan in overvolle fietsenrekken. Bij een beetje wind heb je dan ook nog de pech dat hij omvalt. En beschik je over een bakfiets of e-bike, dan is de stad al helemaal niet gastvrij. Dat kunnen we in Groningen makkelijk oplossen door op een paar centrale plekken overdekte fietsgarages te openen”, aldus Van Niejenhuis.

Als voorbeeld wijst het PvdA-raadslid naar de fietsgarages onder de Nieuwe Markt bij het Forum en de voormalige V&D. “Deze overdekte fietsenstallingen zijn een groot succes en te danken aan ons actieve beleid voor de binnenstad. Met dit plan willen we daar een volgende stap in zetten. Meer overdekte gratis fietsenstallingen aan alle zijden van de binnenstad, waardoor mensen hun fiets veilig overdekt neer kunnen zetten en de stoepen ook op drukke momenten goed toegankelijk blijven voor mensen die slecht ter been zijn.”

Het eerste voorstel van Van Niejenhuis is om op korte termijn de onderste verdieping van de parkeergarage aan de Vismarkt om te bouwen tot fietsgarage. Verder stelt de PvdA’er voor om de boekenkelder van de Universiteitsbibliotheek om te bouwen tot ondergrondse stalling en af te spreken met de universiteit om de bestaande fietsgarages onder de openbare bibliotheek en Harmonie in het weekend openbaar te maken. Daarnaast wil de PvdA op twee plekken aan de Herenstraat, onder de C&A en bij de Faun, een fietsenkelder maken. Op lange termijn hoopt Niejenhuis zelfs op een fietsgarage onder de Vismarkt.

“Onze trouwe tweewielers verdienen een betere parkeerplek in de stad. Met dit concrete plan laten we zien dat het niet heel ingewikkeld hoeft te zijn. Bovendien zorgen deze fietsparkeergarages dat de voetganger weer meer ruimte krijgt en de binnenstad een fijnere plek wordt voor iedereen in Groningen”, zegt het raadslid.