Economie

Raad van State kritisch over uitsluiting studenten van energietoeslag

De Raad van State is kritisch over het voorstel van het kabinet om studenten weer uit te sluiten van energiecompensatie. Het voorstel is slecht onderbouwd, oordeelt de Raad van State in een advies aan het kabinet.


Leestijd: 1 minuut

Het kabinet verwacht dat de energieprijzen ook in 2023 hoog zullen blijven. Daarom wil het huishoudens met een laag inkomen opnieuw een energietoeslag geven. Om dat te realiseren is er een wijziging van de participatiewet nodig. Het voorstel daarvoor stuurde het kabinet naar de Raad van State.

In het nog niet gepubliceerde wetsvoorstel staat volgen de Raad van State dat studenten niet in aanmerking komen voor de energietoeslag. Daar is de Raad van State kritisch over. Het onderkent dat de situatie van studenten inderdaad anders is, maar “dat neemt niet weg dat ook uitwonende studenten met stijgende energielasten worden geconfronteerd.” Het is de Raad onder andere niet duidelijk waarom overcompensatie bij studenten problematisch wordt geacht en bij andere groepen minima niet. 

De Raad van State adviseert het kabinet om de wettelijke uitsluiting van studenten beter te motiveren en zo nodig het voorstel op dit punt aan te pakken.