Economie

Partnerbijdrage

Stroom wordt duurder! Bespaar op je energierekening met deze vijf tips

Niemand wordt blij van stijgende energieprijzen. De rekening gaat met grote stappen omhoog. Daarom is dit een uitstekend moment om eens goed te kijken naar manieren om flink te besparen op je energierekening! Lees snel verder.


Leestijd: 3 minuten

Stroom wordt duurder! Bespaar op je energierekening met deze vijf tips
Stroom wordt duurder! Bespaar op je energierekening met deze vijf tips

1. Gebruik minder warm water

Je hoeft niet elke dag onder een koude douche te stappen of af te wassen met koud water, maar het is wel aan te raden om minder warm water te gebruiken. Elke keer dat kraanwater opgewarmd moet worden, kost dit namelijk energie. Was je handen bijvoorbeeld onder normaal ‘koud’ water.

Om terug te komen op de lekkere lange warme douche: je kunt wel overwegen om deze wat in te korten. Om het even in perspectief te zetten: als je elke keer 5 minuten doucht in plaats van 9 minuten bespaar je al zo’n € 60 per jaar! Je kunt ook een waterbesparende douchekop installeren. Hiermee douche je net zo prettig, maar verspil je minder water.

2. Zet apparaten ‘echt’ uit

Als je apparaten op stand-by staan, slurpen deze nog steeds energie. Zorg er daarom voor dat je bijvoorbeeld je televisie of computer echt helemaal uitzet als je deze niet gebruikt. In sommige gevallen is het zelfs het beste om de stekker uit het stopcontact te trekken om sluipverbruik te voorkomen. Denk hierbij aan je telefoonoplader! Heb je geen zin om elke keer na te moeten denken over je stekkers? Dan kun je er ook voor kiezen om een bespaarstekker te plaatsen: deze zet apparaten die op stand-by staan na een tijdje helemaal uit. En dat scheelt je veel kostbare kilowattuur.

3. Hoe hangen je gordijnen?

Is het buiten nog redelijk warm en schijnt de zon lekker op je raam? Schuif dan snel je gordijnen open, want deze zonnestralen brengen gratis warmte in je huis! Zonde om daar geen gebruik van te maken. Kijk daarnaast ook even of je gordijnen niet voor je verwarming hangen. Er kan namelijk heel veel warmte blijven hangen tussen je verwarming en gordijnen, waardoor de rest van de ruimte niet goed opwarmt. En dat is zonde van de energie!

4. Geef tocht geen kans

Je kunt je huis eindeloos blijven verwarmen, maar als er tocht van buitenaf naar binnen komt heeft dat eigenlijk weinig zin. Met tochtstrips onder je deuren en ramen en ook met name bij je brievenbus merk je al een groot verschil. Met minder tocht hoef je binnen niet zo lang te stoken om het comfortabel te maken in huis.

5. Draai de thermostaat wat lager

Zodra het kouder wordt, is het lekker om je verwarming direct aan te zetten. Toch wil je dit met de huidige energieprijzen wat langer uitstellen. Trek in plaats daarvan eerst een paar dikke sokken aan of pak een warme trui of kabeltrui heren uit de kast. Hoe langer je het redt zonder een broeiende kachel, hoe lager je energierekening is! Als het dan toch echt te koud in huis wordt, kun je er wel voor kiezen om de verwarming bewust aan en uit te zetten. Wacht bijvoorbeeld niet tot je naar bed gaat, maar zet hem een uurtje van tevoren alvast uit. De warmte blijft dan namelijk lang genoeg hangen tot je onder de dekens ligt. Je kunt dit ook automatisch doen als je een klokthermostaat in huis installeert. En als we het dan toch over de verwarming hebben: wees je ook bewust over welke ruimtes in huis je allemaal wilt verwarmen. Het verwarmen van je slaapkamer heeft namelijk geen zin als je hier de hele dag niet komt.

Met deze vijf simpele tips zul je merken dat je energieverbruik flink naar beneden gaat, wat een hoop kan schelen in de portemonnee. Succes met het toe (of aan)passen!