Economie

Studenten Bedrijfskunde doen eerste werkervaring op in het Hamelhuys, inloophuis voor (ex-) kankerpatiënten

Meteen in het diepe gegooid. Dat zou je kunnen zeggen van studenten HBO Bedrijfskunde aan de Hanzehogeschool Groningen. Nog geen week aan de studie, of ze konden al hun eerste ervaringen met bedrijven opdoen. In dit geval in het Hamelhuys, inloophuis voor (ex-) kankerpatiënten. De activiteiten waren verplaatst naar de oude Rijksluchtvaartschool in Eelde.


Leestijd: 2 minuten

Studenten Bedrijfskunde doen eerste werkervaring op in het Hamelhuys, inloophuis voor (ex-) kankerpatiënten
Studenten Bedrijfskunde doen eerste werkervaring op in het Hamelhuys, inloophuis voor (ex-) kankerpatiënten

Het was alweer de vierde keer dat de eerstejaars studenten van de driejarige opleiding Bedrijfskunde van de Hanzehogeschool in de eerste week van hun studie direct aan de bak moeten. En dat mes snijdt aan meerdere kanten: de studenten komen direct in aanraking met meerdere facetten van bedrijfskunde, leren elkaar in een projectmatige omgeving beter kennen en dienen het goede doel. De activiteiten werden namelijk uitgevoerd, ook al voor de vierde keer, in opdracht van het Hamelhuys, inloophuis voor (ex-)kankerpatienten en hun naasten met locaties in Groningen en Assen.

Liefst acht groepen gingen aan de slag voor Josje Hamel, directrice van het Hamelhuys. “Elk jaar meer studenten en dus meer groepen”, aldus begeleidend docent Bernoud Jonker, die samen met zijn collega-docent Bas Baalmans het geheel organiseert voor de Hanze

De unieke studie, HBO Bedrijfskunde in drie jaar in plaats van de reguliere vier jaar, raakt meer en meer in zwang bij VWO-ers die op zoek zijn naar praktijk-gerelateerd onderwijs met échte projecten en met échte opdrachtgevers in  plaats van de meer theoretische en wetenschappelijke benadering die zo op de universiteit tegen zullen komen.

“Slimme doeners, noemt de Hanze ze geloof ik, en dat klopt ook wel. Intelligente mensen die van aanpakken weten en erop af stappen. Elk jaar ben ik weer verrast door het niveau en de resultaten die deze studenten aan ons opleveren”, aldus een dik tevreden directrice die wederom tal van initiatieven en ideeën mocht ontvangen.

Het ging deze keer toch wat anders dan de voorgaande jaren. Normaliter tientallen studenten drie dagen lang over de vloer op de locatie aan de Johan de Wittstraat in de Hoogte in Groningen, maar dat was in deze Corona periode natuurlijk geen optie.

De opleiding doet echter al enkele jaren goede zaken met RLS1957, de oude Rijksluchtvaartschool bij het vliegveld in Eelde die met een grote zaal alle mogelijkheden biedt voor bijeenkomsten conform alle gewenste RIVM-richtlijnen.

De bijeenkomst werd daarmee hybride, want via videobellen en digitale samenwerkingsplatforms konden ook docenten vanaf Zernike Hanze en studenten met gezondheidsklachten alles bijwonen wat in Eelde gebeurde.

“Dag 1 was met een gezamenlijke start met Josje en haar collega Roelien Edens-ten Have, secretaris van het bestuur. De tweede dag bijvoorbeeld was voor een groot deel online. Met studenten die soms in groepjes bedrijven in Groningen langsgingen en een ander deel van het groepje dat in Eelde zat”, licht Jonker toe.

Drie dagen lang een combinatie van theorie en praktijkgericht onderwijs, mede verzorgd door de gastdocenten Lian de Boer van gemeente Groningen over netwerken en Marianne Koning van Dronehub over eventmanagement, afgesloten met presentaties voor de opdrachtgever Josje Hamel en bestuurslid Servaas van Dusseldorp.

Teamleider Geke de Graaf van de Hanzehogeschool Bedrijfskunde was ook aanwezig om de resultaten van de studenten te bewonderen.

“Je merkt dat we dit vaker gezamenlijk doen want het wordt echt elk jaar beter en beter”, aldus Josje Hamel die met de talrijke initiatieven direct aan de slag kan en alweer uitkijkt naar de vijfde keer in 2021. Hopelijk dan weer vanuit het Hamelhuys zelf.