De organisatie Meavita wil uitstel van betaling aanvragen voor Thuiszorg Groningen en Meavita Groep (Den Haag), of delen daarvan.
Volgens Bussemaker zullen surseance en faillissement ,,onvermijdelijk tot onrust en onzekerheid leiden” bij cliënten en werknemers van Meavita. De betrokken gemeenten en zorgkantoren, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het ministerie hebben voorzorgsmaatregelen getroffen om zorg te garanderen.
Volgens de staatssecretaris ,,mag er geen situatie ontstaan waarin mensen een verpleeghuis uit moeten, of bijvoorbeeld palliatieve thuiszorg of 24-uurszorg moeten ontberen”.
Wat de salarissen betreft heeft Meavita verzekerd dat de betalingen daarvan op 22 en 24 februari plaatsvinden, aldus Bussemaker. Doordat werknemers elders in dienst kunnen treden, kunnen volgens haar de nadelige gevolgen voor hen zoveel mogelijk worden beperkt.
Meavita is met 100.000 cliënten en 20.000 medewerkers een van de grootste zorgorganisaties van Nederland. De organisatie is ontstaan na een fusie van Meavita, Sensure, Thuiszorg Groningen en Vitras. Ze is al enige jaren verlieslijdend. In totaal zijn ongeveer zestig gemeenten afnemer van Meavita, van Groningen, de Achterhoek en Utrecht tot Den Haag en omgeving.
Economie
Surseance dreigt voor Thuiszorg Groningen
De noodlijdende zorginstelling Meavita, waaronder ook Thuizorg Groningen valt, staat gedeeltelijk op omvallen. Dit blijkt uit een brief die staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid dinsdagavond aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Leestijd: 1 minuut