Dat bleek vorige week op een conferentie over jeugdwerkloosheid in de Euroborg.
Hier kwamen plannen en eerste resultaten in de strijd tegen jeugdwerkloosheid aan de orde.
Voor de conferentie verzamelen zich zo’n 250 genodigden. Het gaat om bestuurders en ambtenaren van gemeenten, UWV, onderwijsinstellingen en werkgevers. Gezamenlijk willen zij de jeugdwerkloosheid terugdringen. Een panel van deelnemers bespreekt het actieplan dat de afgelopen maanden al zijn eerste vruchten afwierp.
Werk in Zicht
Wethouder Arbeidsmarktbeleid van Groningen Ton Schroor is ook voorzitter van Werk in Zicht. Daarin werken alle gemeenten in de provincie Groningen en Noord-Drenthe met het UWV samen om de arbeidsmarkt zo goed mogelijk te bedienen. “We hebben 3,4 miljoen euro aan middelen, waarvan 1,6 miljoen rijksbijdrage. Het doel is om 2.000 jongeren aan een traject te helpen. Dat kan bijvoorbeeld een werkervaringsplek of een werkleerbaan zijn, maar ook scholing”, zegt Ton Schroor. Met uiteindelijk als doel: betaald werk.
“Er zijn de afgelopen drie maanden al dertig projecten begonnen. Daarmee maken we een prachtige vliegende start.” Ton Schroor erkent dat het vaak om plekken bij de overheid gaat. “Wij voelen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om tegen de stroom in te ondersteunen. Ik roep het bedrijfsleven op om ons voorbeeld te volgen.”
Ontzorgen
Klaas Steenhuis is wethouder in Veendam en voorzitter van de Stichting GOA-Publiek. GOA staat voor Gemeenschappelijke Opleidings Activiteit. “We stellen jongeren in staat om te werken en te leren. Zodat zij zich alsnog kwalificeren voor de arbeidsmarkt. We hebben al 160 jongeren opgeleid en zijn trots op de geringe uitval dankzij de goede leerlingenbegeleiding. We zijn een soort uitzendbureau dat werkgevers ontzorgt en hen van extra handjes voorziet. GOA-Publiek onderhoudt ook het contact met scholen.”
Noorderlink
Marion Stolp bestrijdt de jeugdwerkloosheid vanuit Noorderlink. Dit is een samenwerkingsverband van grote werkgevers in Noord-Nederland zoals gemeenten, provincie, Rijksuniversiteit, Hanzehogeschool, GasUnie, Menzis, Akzo en UMCG. Ze kondigt 200 werkervaringsplekken aan voor jongeren die pas zijn afgestudeerd aan HBO of universiteit. Gedurende zes maanden gaat deze groep 3,5 dag per week ervaring opdoen bij een grote werkgever in het noorden. “Uiteindelijk doen we zelfs 270 werkervaringsplaatsen voor hoger opgeleiden in de aanbieding.”
Verkiezingen
Klaas Steenhuis: “Wij hebben in onze regio vooral lager opgeleiden.” Hij roept de nieuwe colleges die na de gemeenteraadsverkiezingen ontstaan dan ook op hierover iets te zeggen in hun collegeprogramma’s. “Want 25 procent van alle MBO’ers haalt alleen een diploma als ze tegelijk ook werkervaring kunnen opdoen.” Ton Schroor belooft het punt in te brengen als hij na de verkiezingen daartoe de gelegenheid krijgt.