Economie

Uitbreiding duurzame warmte Campus Zernike


Leestijd: 1 minuut

Nieuwe centrale WarmteStad officieel geopend: warm water voor duizenden huishoudens
Nieuwe centrale WarmteStad officieel geopend: warm water voor duizenden huishoudens

WarmteStad start deze zomer met de aanleg van de warmteleidingen tussen de WarmteCentrale en het zonnewarmtepark Dorkwerd. Dit grootste zonnewarmtepark van Nederland wordt momenteel gebouwd door Novar en K3. Daarnaast begint WarmteStad met de aanleg van twee seizoensopslagen op Campus Zernike. Hier wordt de warmte die in de zomer is opgeslagen, tijdelijk opgevangen. In de winter kunnen er dan weer huizen en bedrijven duurzaam verwarmd worden, zo meldt de Groninger Ondernemers Courant.

Vervolgfase na opening WarmteCentrale


Na de opening van de WarmteCentrale Zernike in november 2022, start nu de bouw en het aansluiten van duurzame bronnen op het publieke, Groningse warmtenet. Daarnaast is WarmteStad met verschillende bedrijven op de campus in gesprek om deze aan te sluiten op het duurzame warmtenet van WarmteStad.

Nieuwe seizoensopslagen


In deze uitbreidingsfase wordt het mogelijk om warmte af te nemen van het zonthermiepark in Dorkwerd. Voordat deze warmte gebruikt kan worden, worden er leidingen aangelegd richting Dorkwerd. In ondergrondse buffers wordt het warme water bewaard. Deze zonnewarmte wordt in de zomer opgevangen, maar is grotendeels nodig in de winter.

Er komen op de Campus twee zogenoemde seizoensopslagen: één aan bij PR Zernike en de andere achter de nieuwe WarmteCentrale.

De werkzaamheden kunnen overlast veroorzaken. Door in de rustige vakantieperiodes te werken, wordt de overlast zoveel mogelijk beperkt.

Klik hier voor meer info.