Economie

UWV: meer WW-uitkeringen, maar krapte op Groningse arbeidsmarkt blijft

De krapte op de Groningse arbeidsmarkt houdt voorlopig aan. Dat meldt het UWV. Tegelijkertijd is er wel een toename van het aantal Groningers met een WW-uitkering.


Leestijd: 1 minuut

Vergeleken met een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen in Groningen met 4,2 procent gestegen: eind augustus ontvingen 5.354 inwoners van de provincie een WW-uitkering.

Dat betekent volgens het UWV niet dat de krappe arbeidsmarkt verleden tijd is. Zelfs nu de economie hapert, blijft de vraag naar personeel groot. “Het aantal openstaande vacatures nam in het tweede kwartaal van 2023 in Groningen zelfs weer toe. Hoewel de Nederlandse economie met een lichte krimp in de afgelopen twee kwartalen officieel in een milde recessie zit, raakt dit de arbeidsmarkt nog amper”, aldus het UWV.

De personeelskrapte houdt naar verwachting voorlopig aan. Een groot deel van de oorzaken van de krappe arbeidsmarkt is volgens de uitkeringsinstantie structureel van aard, zoals vergrijzing en mismatch tussen functie-eisen en kwaliteiten van werkzoekenden. Creatieve oplossingen zoals het aanboren van nieuw talent, het werk anders organiseren en het behouden van mensen voor de arbeidsmarkt blijven belangrijk, aldus het UWV.