Economie

Vaste marktkramen binnenstad moeten ’s nachts weg: “Dit kost me anderhalf uur per dag”

Vaste bloemen- en viskramen op pleinen en markten in de binnenstad moeten ’s nachts alsnog weg. De marktkooplui moeten ’s avonds hun kraam afbouwen en weghalen om vervolgens de volgende ochtend weer op te bouwen. Het gaat alleen om kramen op de Grote Markt, Vismarkt, Ossenmarkt en Nieuwe Markt. Op andere plekken mogen de kramen ’s nachts blijven staan. Ondernemers zijn ontdaan: “Dit kost me minimaal anderhalf uur extra per dag.”


Leestijd: 1 minuut

Eind vorig jaar leek het er nog op dat álle vaste marktkramen ’s nachts uit het straatbeeld zouden moeten verdwijnen. Maar die mededeling zorgde voor zoveel onrust en opschudding dat de gemeente besloot een eerder verstuurde brief hierover in te trekken en alsnog met de marktkooplui in gesprek te gaan.

Nu ligt er een nieuw besluit: de kramen op pleinen in hartje centrum moeten elke nacht weg en de kramen op andere plekken mogen ’s nachts blijven staan. De kramen moeten weg tussen 22.00 uur ’s avonds en 5.00 uur ’s ochtends. De gemeente wil daarmee verrommeling in de openbare ruimte tegengaan.

‘Waardeloos’, noemt bloemenman Leendert Bolt dit besluit. Hij bemant al sinds 1987 de bloemenkraam voor de voormalige V&D op de Grote Markt, als opvolger van zijn vader en opa. Voor Bolt betekent het nieuwe besluit een heleboel extra werk. “Minimaal anderhalf uur per dag extra, en ik werk al zo’n twaalf uur per dag. In de ochtend moet ik eerst naar de bloemenveiling. Als ik daarna nog alles moet opbouwen, is het bijna avond voor ik eindelijk alles heb uitgestald.”

Dat kramen op andere plekken, zoals het Hereplein, wel mogen blijven staan, vindt hij scheef. Al neemt hij het zijn collega’s niet kwalijk. “Maar het voelt toch als met twee maten meten.”

Toch gaat Bolt door. “Ik ben 55 en ik sta met mijn rug tegen de muur. De afgelopen jaren heb ik bovendien behoorlijk veel tegenslagen gehad: corona, het faillissement van de V&D, de verbouwing van de Grote Markt: het kostte me allemaal klanten. Dus ik móet door.”

Vanaf wanneer de maatregel geldt, is nog niet bekend.