Economie

Partnerbijdrage

Veilig toeren op je brommer met deze 5 tips

Vanaf 16 jaar mag je rijden op een bromfiets of scooter. Hiervoor moet je wel eerst je bromfietsrijbewijs halen. Veilig op je bromfiets rijden begint bij een goede bromfiets en de juiste uitrusting. In dit blog lees je 5 tips over veilig rijden. Lees snel verder!


Leestijd: 2 minuten

Veilig toeren op je brommer met deze 5 tips
Veilig toeren op je brommer met deze 5 tips

De eerste en misschien wel belangrijkste tip is om te investeren in een helm. Houd hierbij rekening met het materiaal van de helm, de maat en de pasvorm. Kijk ook even op het labeltje aan de binnenkant of de helm een E-keurmerk heeft. Dit veiligheidskeurmerk geeft aan dat de helm uitgebreid getest is en dat de veiligheid is bewezen. Dat is fijn om zeker te weten. Kies bij voorkeur niet voor een tweedehands exemplaar. Een helm die al een keer is gevallen is namelijk een stuk minder betrouwbaar.

Wanneer je veilig op je brommer wilt rijden is het van belang om regelmatig de banden van de bromfiets te controleren. Banden met te weinig profiel kunnen de kans op een valpartij vergroten. Door slechte schokdempers kunnen de banden sneller slijten. Laat dus ook regelmatig de schokdempers even controleren.

Om veilig te rijden is het verstandig om je te houden aan de verkeersregels vanuit de overheid. Allereerst mag een brommer niet harder kunnen rijden dan 45 km/u, een opgevoerde brommer is dus niet toegestaan. Wist jij dat de meeste brommerongelukken gebeuren met opgevoerde brommers? Wanneer jij veilig wilt rijden is dit dus zeker af te raden. Hiernaast moet je uiteraard ook rekening houden met algemene verkeersregels, zoals niet rijden met alcohol op, maximumsnelheden en niet door rood rijden.

Ben je sinds kort trotse eigenaar van een brommer? Dan moet je je brommer verzekeren, dit is in Nederland verplicht. Met een brommerverzekering ben je goed verzekerd bij diefstal en schade. Dat scheelt weer een zorg! Heb jij nog geen verzekering op het oog? Kijk dan eens bij InShared. Bij deze online verzekeraar vind je betrouwbare verzekeringen voor een prikkie.

Ook al leg je dagelijks dezelfde route af op de scooter of brommer, zorg ervoor dat je onderweg niet te veel wordt afgeleid. Het komt vaak voor dat je gedachtes afdwalen door de routine. Hierdoor ligt je volledige focus niet meer op de weg en dit is gevaarlijk. Blijf je concentreren, een ongeluk zit in een klein hoekje. Bewaar afstand tot je medeweggebruikers en houd rekening met de weersomstandigheden.