Economie

Verenigde Staten vroegen voor de oorlog om extra gaswinning Groningen

De Amerikaanse overheid heeft Nederland ruim een maand vóór de Russische inval van Oekraïne gevraagd meer Gronings gas te winnen om krapte op de wereldwijde gasmarkt te voorkomen.


Leestijd: 1 minuut

Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD) naar aanleiding van documenten die de krant opvroeg. het verzoek laat volgens experts zien dat de Verenigde Staten al in een vroeg stadium ervan doordrongen waren dat de destijds dreigende oorlog zou kunnen leiden tot een serieuze energiecrisis. 

Uit de vrijgegeven documenten blijkt dat Washington alles op alles zette om zo’n crisis te voorkomen. Op 19 januari komt bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een e-mail binnen van de Amerikaanse ambassade. Die wil zo snel mogelijk met Nederland bellen over de rol die productieverhoging in Groningen kan spelen voor het veiligstellen van energie in Europa. 

Energieprijzen zijn op dat moment al weken torenhoog, omdat Rusland zijn gasexport in aanloop naar de oorlog sterk heeft verminderd. Bovendien verwachtten de VS, als één van de weinige, dat Rusland een oorlog met Oekraïne begint, met wereldwijde energietekorten tot gevolg.

Op 24 februari valt Rusland Oekraïne binnen. Een dag later belt de VS met Nederland. De Nederlandse ambtenaren leggen uit dat Groningse gaswinning ‘zeer beperkt mogelijk’ is, zo blijkt uit het gespreksverslag. Een formeel verzoek van de Amerikanen voor het opendraaien van de gaskraan is tot nu toe uitgebleven.