Economie

Partnerbijdrage

Wat is het effect van het coronavirus op de werkgelegenheid in Groningen?

De uitbraak van het coronavirus en de maatregelen die het Nederlandse kabinet in werking heeft gesteld als reactie heeft op de pandemie heeft veel economische schade veroorzaakt. Hierdoor is de werkgelegenheid natuurlijk ook gedaald, dit was in principe onvermijdelijk. Zelfs de vele steunmaatregelen van de overheid kon dit niet stoppen. Ook de werkgelegenheid in de arbeidsmarktregio Groningen is getroffen door het virus. Deze regio bestaat trouwens uit heel de provincie Groningen en het noorden van Drenthe. Een kwart van alle werknemers in deze regio werkt in een sector die te maken heeft met een (zeer) grote krimp. Voorbeelden hiervan zijn de uitzendbranche en de horeca. Zo goed als een derde van de werknemers werkt juist in een industrie waarin de werkgelegenheid is gestegen. Hierbij kun je denken aan openbaar bestuur, maar ook aan zorg en welzijn.


Leestijd: 2 minuten

Wat is het effect van het coronavirus op de werkgelegenheid in Groningen?
Wat is het effect van het coronavirus op de werkgelegenheid in Groningen?

Het UWV heeft berekend wat de verwachte impact van het coronavirus zal zijn op de werkgelegenheid in Groningen per sector. Ze hebben dit onderverdeeld in vijf categorieën, wat gebaseerd is op de verwachte impact. Het begint met zeer grote krimp en het eindigt met groei. Hieruit blijkt dat maar liefst 18 procent van de medewerkers in deze arbeidsmarktregio werken in een sector met een zeer grote krimp. De industrie in deze categorie met de meeste werknemers uit Groningen is ‘verhuur en overige zakelijke diensten’, wat voor een groot deel bestaat uit uitzendwerk. Daarnaast verwacht het UWV dat ook de horeca het erg lastig gaat krijgen door het coronavirus, wat natuurlijk niet vreemd is. De horecagelegenheden zijn immers al een tijdje dicht geweest tijdens de eerste intelligente lockdown. Ook tijdens de nationale lockdown later in 2020 werd de horeca direct weer gesloten door het kabinet, wat nu nog altijd het geval is.

Toch is het niet alleen maar slecht nieuws voor de medewerkers uit Groningen. 38 procent van het personeel uit deze arbeidsmarktregio werkt namelijk in een sector die nog niet echt veel last gehad heeft van de pandemie. Sterker nog, een groot deel van hen werkt zelfs in een industrie die naar alle waarschijnlijkheid zal groeien door het coronavirus. Hiermee doet Groningen het vele malen beter dan de meeste andere regio’s van ons land. De meerderheid van de Groningse medewerkers die werken in een sector dat aan het groeien is, heeft een functie in de gezondheids- en welzijnszorg. Veel van hen hebben óf een vast contract óf een tijdelijk contract. Toch is dit niet de enige industrie die op het moment goed doet. Dit geldt namelijk ook zeker voor openbaar bestuur, waar het overgrote deel van de medewerkers een vast contract heeft. Post en koeriers stijgen bovendien tijdens deze crisis, wat vooral komt doordat we veel online bestellen. De huidige lockdown zal hier veel invloed op hebben.

Alhoewel het coronavirus dus in principe niet heel veel slechte invloeden heeft op de werkgelegenheid in de arbeidsmarktregio Groningen, zou het alsnog kunnen dat je zonder werk komt te zitten. Dit zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn als je normaal gesproken in de horeca werkt. Wat moet je dan toch gaan doen? Op zoek gaan naar een nieuwe baan zal naar alle waarschijnlijkheid als eerste in je opkomen. Ja, dit is zeker een mogelijkheid. Toch zou dit lastig kunnen worden, dus je moet dan misschien verder kijken. Je kunt dan de keuze maken om een eigen bedrijf te beginnen in een kantoor in Groningen die je huurt. Dit is natuurlijk een grote en enge stap, maar het kan je uiteraard ook veel succes bezorgen.