Economie

Partnerbijdrage

We gaan weer naar het bedompte kantoor

Het gaat er weer van komen. De nieuwsbrief van de baas viel vorige week al in je mailbox met de mededeling dat er weer minimaal twee dagen op kantoor gewerkt gaat worden. Je werkplek thuis heb je het afgelopen jaar van alle gemakken voorzien zodat je op verantwoorde en ergonomische wijze je werk kunt doen. Lekker rustig zonder drukke collega’s die om de haverklap iets willen weten. Even een online team meeting is dan toch heel wat relaxter.


Leestijd: 2 minuten

We gaan weer naar het bedompte kantoor
We gaan weer naar het bedompte kantoor

Ja het gaat nu toch echt gebeuren, vanaf de eerste van de volgende maand wordt je weer geacht op kantoor te verschijnen. Vanuit de kop van de provincie Groningen is het voor jou toch altijd nog ruim een uur reistijd om je bureau te bereiken. Je had juist nog gehoopt dat het verplicht thuiswerken nog wat langer zou duren. De rondweg in de hoofdstedelijke stad blijft nog lange tijd een bouwput. Dus een lange reistijd daar is geen ontkomen aan.

De file is nog maar één probleem waar je tegenop ziet. Een andere kwestie waar je mee zit is het bedompte klimaat in het kantoorgebouw. Je was blij dat je daar een tijdje afscheid van hebt kunnen nemen. Om de klimaatproblematiek op tijd te tackelen heb je onlangs contact opgenomen met de technische dienst van je bedrijf. Daar heb je het probleem van de luchtvochtigheid op kantoor aan één van je collega’s voorgelegd. Die gaf wel toe dat het kantoorklimaat verbetering kan gebruiken. De lucht die jullie inademen voelt niet al te fris en en lijkt ook nog eens droog.

Al meer dan twee jaar geleden heb je het probleem ook al eens aan de ondernemingsraad voorgelegd, maar doordat iedereen later thuis moest gaan werken, is het antwoord op die vraag er nooit gekomen. Daarom trek je vandaag nog maar eens aan de bel om de droge omstandigheden nog eens onder de aandacht te brengen. In het verleden ging de term Sick Building Syndroom nogal eens rond onder experts, maar tegenwoordig lijkt dit syndroom in de vergetelheid te zijn geraakt. Je dringt er bij de ondernemingsraad nog eens flink op aan of er geen deskundige ingehuurd kan worden om de luchtkwaliteit op te meten. Deze kan jullie advies geven over de ideale luchtvochtigheid kantoor

Een onbeheersbaar binnenklimaat op kantoor heeft veel nadelige gevolgen voor de productiviteit van het personeel. Daar wijs je je verantwoordelijke chef tijdens een telefoongesprek ook nog eens op. Het is niet de bedoeling dat straks veel van je collega’s met uiteenlopende klachten weer de hele week thuis komen te zitten. Niet omdat het zou moeten maar omdat ze zich ziek afgemeld hebben. Zodra de luchtvochtigheid onder de 40% komt te liggen kun je spreken van een ongezond klimaat. Je kunt daardoor moeite krijgen om je te concentreren. Door een droge keel zul je vaker naar de kraan lopen om je lichamelijke vochtpeil op een goed niveau te houden. En als het tegenzit krijg je hoofdpijn of branderige ogen. Dat is een vooruitzicht dat ook je chef niet ziet zitten.