Economie

Wereldprimeur in Groningen: sluisdeur van beton

Een wereldprimeur: in de Robbegatsluis bij Lauwersoog komt een sluisdeur van mega-sterk beton, het zogenoemde ultrahogesterkte beton (UHSB). Het is voor het eerst dat het ingenieurs en betonexperts is gelukt een sluisdeur van beton te maken.


Leestijd: 1 minuut

Dat meldt economie.groningen.nl.

Tot nu toe werden alle sluisdeuren wereldwijd van staal of hout gemaakt. Materiaal dat zeer onderhoudsintensief is en een veel kortere levensduur heeft in vergelijking met beton. Houten sluisdeuren moeten na zo’n 25 jaar vervangen worden en stalen deuren hebben na tien tot vijftien jaar een nieuwe coating nodig tegen roest. Betonnen producten hebben daarentegen een onderhoudsvrije levensduur van minimaal 100 jaar.

De betonnen sluisdeuren, geproduceerd in opdracht van de Provincie Groningen, worden geplaatst in de Robbengatsluis, Lauwersoog. De bestaande houten sluisdeuren worden vervangen voor deze veel duurzamere variant.

UHSB is het sterkste beton ter wereld en tien keer zo sterk als traditioneel beton. Het Nederlandse ingenieurs en constructiebureau FDN Group gebruikte het tot dusver voor de bouw van fietsbruggen. Deze succesvolle toepassing van UHSB opent volgens directeur Dil Tirimanna van FDN de weg naar meer toepassingen in de waterbouw en offshore. “Je kunt er alle typen sluisdeuren van maken, maar ook de stalen schuiven in de Oosterscheldekering en andere stormvloedkeringen door vervangen. Je kunt er zelfs windmolens op zee van bouwen, in plaats van met staal.”