Economie

Partnerbijdrage

Zelfbescherming binnen verschillende banen; Hoe de tachograaf zorgt dat je voldoende rust krijgt

Ben jij benieuwd hoe een tachograaf bijdraagt aan zelfbescherming binnen diverse banen in de transportsector? Daar vertellen wij je alles over in dit artikel. Allereerst is een tachograaf een speciaal systeem dat in commerciële voertuigen wordt gemonteerd. Denk hierbij o.a. aan touringcars en vrachtauto’s. De tachograaf zorgt ervoor dat informatie zoals de snelheid van het voertuig, de rijtijd en de activiteiten van de bestuurder worden vastgelegd. Zo kan een bestuurder bijvoorbeeld rusten of rijden. De tachograaf zorgt er o.a. voor dat je als bestuurder voldoende rust krijgt. Wij vertellen je hoe dit precies zit. Lees snel verder en ontdek meer over de werking van de tachograaf.


Leestijd: 1 minuut

Zelfbescherming binnen verschillende banen; Hoe de tachograaf zorgt dat je voldoende rust krijgt
Zelfbescherming binnen verschillende banen; Hoe de tachograaf zorgt dat je voldoende rust krijgt

De digitale tachograaf zorgt er dus voor dat je meer rust krijgt door ervoor te zorgen dat de EU-regels voor rij- en rusttijden nageleefd worden. Voorheen was er al een analoge tachograaf die de snelheid van voertuigen kon registreren op een tachograafschijf die elke 24 uur verwisseld werd. Echter is de digitale tachograaf sinds 2006 verplicht en dient deze op alle nieuwe voertuigen te worden geïnstalleerd. De digitale tachograaf lijkt ietwat op een autoradio en heeft een printer, twee smartcardlezers, display en keuzeschakelaar voor handmatige invoer. De tachograaf staat in verbinding met de bewegingssensoren en versnellingsbak van het voertuig. Zo kan nauwkeurig worden geregistreerd wat de bestuurder doet. Mocht een bestuurder niet voldoende rust hebben, dan wordt hier werk van gemaakt. Deze gegevens worden ongeveer 12 maanden bewaard.

Op een digitale tachograaf kun je diverse gegevens zien. Zo verzamelt deze verschillende soorten gegevens, waarbij je kunt denken aan:
– De afstand die de bestuurder wordt afgelegd, welke via de kilometerteller wordt vastgelegd
– De activiteiten van de bestuurder, zoals rijden, rust, enzovoort
– Specifieke details van tachograafkalibraties
– Of deze door een enkele bestuurder wordt gereden of er nog een bijrijder aanwezig is
– De snelheid van het voertuig
– De specifieke kenmerken van het voertuig
– De tijd en datum van wijziging van activiteiten
– Gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden, zoals een snelheidsovertreding, zonder bestuurderskaart rijden, enzovoort
– Handhavingscontroles
– Het aantal keren dat de bestuurderskaart per dag wordt ingevoerd

Een digitale tachograaf in voertuigen zorgt ervoor dat er op de juiste tijden rust wordt genomen en deze rust ook voldoende is. Zo kun je jezelf in verschillende banen in de transportsector beschermen. Ga dan ook op zoek naar een kwalitatieve tachograaf die deze gegevens nauwkeurig registreert.