Economie

Zelfstandig ondernemers in Groningen vragen massaal steun aan

Duizenden zelfstandig ondernemers in Groningen hebben zich bij de gemeente gemeld voor financiële steun in de coronacrisis. Kappers, pedicures, timmermannen, therapeuten en al die andere zelfstandig ondernemers met en zonder personeel zien massaal hun klanten wegvallen door de coronacrisis.


Leestijd: 3 minuten

Kappers in Groningen vanaf maandag 11 mei weer aan de slag, terrassen in juni deels weer open
Kappers in Groningen vanaf maandag 11 mei weer aan de slag, terrassen in juni deels weer open

Nog vóór het kabinet de definitieve regeling bekendmaakte, meldden zich al 1.800 zelfstandig ondernemers bij de gemeente voor financiële steun in de coronacrisis. “Het was vorige week hectisch”, vertelt waarnemend afdelingshoofd Zelfstandigen Karen Brouwers. Ze zegt dat in een vrijdag verspreide nieuwsbrief van de gemeente Groningen. Hieronder de tekst in de nieuwsbrief van de gemeente.

Omdat zoveel ondernemers hun steun zagen wegvallen kondigde het kabinet al eerder de “Tozo” aan. Dat staat voor Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers. De gemeente Groningen speelde daar snel op in. Nog vóór de details bekend werden, konden zelfstandig ondernemers al een aanvraag indienen met hun DigiD op de gemeentelijke website.

“Het gaat om een vereenvoudigde regeling van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) als ze in problemen komen”, verduidelijkt Karen. “Zelfstandig ondernemers kunnen een aanvulling krijgen tot bijstandsniveau voor de maanden maart, april en mei.” Voor gezinnen met kinderen betekent dit een maandelijks bedrag tot 1.500 euro, voor alleenstaanden een maximaal bedrag van 1.050 euro.

“Wij gaan voor iedereen binnen vier weken een snelle beoordeling doen en ons best doen om een voorschot te verstrekken. We weten niet of het gaat exploderen. In vergelijking met de 18.000 aanvragen in Amsterdam valt het me tot nu toe mee. Het zou alleen kunnen dat veel zelfstandigen eerst de precieze regeling hebben afgewacht. Of de komende weken merken dat ze alsnog opdrachten verliezen door een soort domino-effect. Als een kapper sluit, cancelt hij misschien ook de opdracht voor de zelfstandige die anders zijn website beheert.”

Volgens Karen is haar afdeling daarom al bezig extra personele capaciteit te organiseren. Over de aanvragers: “We spreken hen nog niet persoonlijk, we moeten nog overleggen of we dat willen doen.” Om de procedure te vereenvoudigen, is het in elk geval niet nodig om een aantal gangbare beoordelingscriteria te hanteren. “We hoeven nu niet te toetsen op de levensvatbaarheid van een bedrijf, het vermogen en het inkomen van de partner.” Wel moest een zelfstandige al vóór de crisis staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Vanwege de snelheid wil het kabinet controle achterwege laten. Daarom doet het een moreel appèl op zelfstandigen om geen misbruik van de regeling te maken. “Dat appèl van het Ministerie nemen we 1-op-1 over op onze website. Ik heb er vertrouwen in dat mensen de steun alleen aanvragen als ze het nodig hebben. Van een éénpitter met een kapsalon is ook duidelijk dat die voor de regeling in aanmerking komt. Het Ministerie heeft inmiddels een beslisboom online gezet waardoor mensen zelf kunnen kijken of ze er recht op hebben. Een link naar deze beslisboom staat nu ook op onze eigen site.”

Door de regeling kunnen zelfstandigen dus drie maanden voorzien in hun levensonderhoud. “Daarnaast is het mogelijk dat ze een eenmalig krediet van 10.171 euro krijgen met een rente van 2% bij liquiditeitsproblemen.” Dat komt dan bovenop de bijdrage van 4.000 euro die het kabinet aan álle ondernemers met financiële zorgen toezegt om vaste lasten mee te betalen.

De medewerkers van de gemeente doen dit werk vanwege het coronavirus thuis, alle aanvragen komen digitaal binnen. Voor de komende weken verwacht Karen meer hectiek. “Ik hoop dat we de aanvragen snel in behandeling kunnen nemen. Ik denk ook dat deze crisis naweeën van minimaal een jaar kan krijgen. Het kan voor zelfstandigen moeilijk worden om hun zaak weer op de rit te krijgen.”

Ben je ondernemer? Lees meer over financiële steun op de website van de gemeente.

Foto boven: archieffoto van kapperszaak ín Centrum in de Poelestraat.

Foto onder: een briefje achter het raam bij Vapiano.