Economie

Partnerbijdrage

Zo belangrijk is buitenlucht voor je kind

Het afgelopen jaar zijn we veel naar buiten gegaan. En dat is goed. Maar wist je dat buitenlucht ook voor je kindje meer dan gewoon gezond is. Buitenlucht is namelijk heel veel meer dan even een frisse neus halen. Op een rijtje waarom het goed is om er samen met je kindje(s) op uit te gaan.


Leestijd: 2 minuten

Zo belangrijk is buitenlucht voor je kind
Zo belangrijk is buitenlucht voor je kind

Ben je zelf na een hele dag binnen zitten, moe en duf? Ook je kindje heeft dat gevoel. Dat zie je waarschijnlijk niet zo snel omdat kinderen van nature nog veel meer energie hebben. Daarom is het goed om standaard het buitenluchtmomentje in te plannen. Niet alleen dus dat ommetje voor je zelf, maar even naar buiten samen met je kind. Boodschappen doen op de fiets, of samen de hond uit laten. En ga jij je ommetje lopen, dan kun je dat moment ook gebruiken om je kleinste te leren fietsen bijvoorbeeld.

Ga je de buitenlucht in, dan krijgt ons brein relatief minder prikkels waardoor er ‘rust’ in ons hoofd komt. Dat geldt voor volwassenen maar ook voor kinderen. Ook die kleine hoofdjes moeten veel leren op een dag. Even letterlijk buiten ademhalen zorgt er voor dat het cortisol niveau (het hormoon dat staat voor spanning) en je hartslag verlagen.

Regelmatig je rugzak inpakken en er samen even op uit gaan, is dus voor beide goed. Wandelen of fietsen door het bos, park, duinen of langs het strand zijn voor je kind één grote ontdekkingstocht. Er valt van alles te zien. Van de vogels die in de lucht vliegen, blaadjes die wegwaaien, vlinders maar ook een spinnenweb of klein beestje op een boomstam. Een middagje regen? Zorg voor een fijne Rains rugzak, die houdt al je spullen droog zodat je er gewoon lekker op uit kunt gaan. Het geef je vitaliteit een boost en in de regen vinden kinderen de natuur vaak nog leuker.

Buiten heeft je kind meer bewegingsvrijheid. Daardoor kan het rondrennen (op ongelijke grond), klimmen, springen in de speeltuin of lekker fietsen. En dat alles stimuleert de motoriek van je kind. Niet alleen coördinatie, evenwicht, reactie- en uithoudingsvermogen worden zo geoefend, ook het zelfvertrouwen krijgt een boost.

Niet alleen kleuters en peuters maar ook baby’s genieten van de buitenlucht. En dat is ook weer fijn voor jou. Want van genoeg buitenlucht slapen kinderen extra goed. Ze worden rozig en de oudere kinderen kunnen hun energie goed kwijt. Wil je een rustige middag bijkletsen bij je ouders, zus of vriendin? Pak de luiertas maar in en fiets naar ze toe. Grote kans dat je kindje er van geniet en ook nog de hele middag slaapt als een roosje.

Kinderen die regelmatig buitenzijn, krijgen daardoor vanzelf meer kans om vitamine D aan te maken en dat zorgt er weer voor dat ze minder vaak ziek zien. Buitenlucht helpt ook om ontstekingswaarden op een lager niveau te houden en er zelfs een aantoonbare afname van de kans op bijziendheid bij kinderen gemeten.

Buiten zijn is ook spelend dingen leren. Dieren ontmoeten en zien wat die doen of horen wat voor geluiden ze maken. Ook het herkennen van planten en bomen, gaat zo spelenderwijs. En wat dacht je van het weer. Daarnaast is het verzamelen van blaadjes, steentjes, takjes en al het andere moois van de natuur, ontzettend leuk en spannend voor ze.